Glas Javnosti

Sindikat nemačkih mašinovođa poziva na još jedan štrajk zbog spora oko radnog vremena

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sindikat GDL koji predstavlja veliki broj nemačkih mašinovođa je pozvao na novi generalni štrajk u tekućem sporu sa glavnim državnim železničkim operaterom oko radnog vremena i plate.

Poziv je izazvao osudu od strane ministra transporta Volkera Visinga koji je listu Bild izjavio da je "štrajkovati umesto pregovarati neodgovorno" i pozvao sindikat GDL da nastavi sa pregovorima.

GDL je pozvao železničare vozova Dojče Bana da u utorak prekinu sa radom na 24 časa, dok će u međuvremenu, mašinovođe teretnih vozova danas započeti štrajk.


Štrajk je najavljen u nedelju uveče u skladu sa odlukom sindikata od prošle nedelje da neće više davati 48-časovno obaveštenje pre štrajka.

Glavna tačka sporenja već mesecima je zahtev GDL za smanjenjem radnih sati sa 38 na 35 sati nedeljno bez smanjenja plata.

Nakon više nedelja pregovora između dve strane predloženo je smanjenje radnih sati sa 38 na 36 do 2028. godine ali on nije zadovoljio zahteve GDL koji je zahtevao nov predlog do nedelje uveče, do kog nije došlo.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR