Glas Javnosti

SADNICE SE PROIZVODE U PARAĆINU: Zašto bi pčelari trebalo da sade evodiju?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Paraćinac Radoslav Godić jedan je od retkih pčelara u Srbiji koji proizvodi sadnice evodije. U pitanju je medonosna biljka, pa je zovu još i pčelarskim drvetom.

Godić je i sam pčelar sa oko 200 društava, ali na sajmovima i izložbama učestvuje uglavnom tako što, umesto meda, iznosi sadnice - evodije.
- Proizvodim ih sam iz semenki i jedan sam od retkih proizvođača evodije u Srbiji. Počeo sam sa tim pre desetak godina i dosad sigurno širom Srbije, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ima bar 50.000-60.000 stabala evodije koja sam ja proizveo - objašnjava ovaj pčelar.

Po njegovoj tvrdnji, hektar evodije donese od 700 do 800 kilograma meda, a naročito je važno to što ovo medonosno drvo cveta kasnije, u julu, avgustu i septembru.
- Bagremova paša može da propadne, jer bagrem cveta rano i postoji opasnost da cvet izmrzne, što sa cvetom evodije ne može da se desi. Bez obzira na to, nekako sadnja evodije među pčelarima u Srbiji još nije dovoljno zaživela, ali iz godine u godinu nje ipak ima sve više - priča Godić.
Inače, evodija raste kao drvo ili kao žbun, zavisno od gustine sadnje, odnosno načina na koji se orezuje. Sadi se uglavnom od novembra do kraja marta.
Izuzetno je bogata polenom, a med od evodije je svetle boje i intenzivne voćne arome.


Glas javnosti/ N09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR