Glas Javnosti

PROFESOR UHAPŠEN: Univerzitetski profesor u Estoniji optužen da špijunira za Moskvu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Policija u Estoniji uhapsila je univerzitetskog profesora ruskog porekla, zbog sumnje da je špijunirao za Moskvu.

Estonska služba unutrašnje bezbednosti (ISS) saopštila je da je pokrenula istragu protiv Vjačeslava Morozova, ruskog državljanina i profesora međunarodne politike na prestižnom Univerzitetu u Tartuu, jer je navodno bio umešan u obaveštajne aktivnosti koje su imale za cilj da naruše nacionalnu bezbednost zemlje.

Nisu saopšteni detalji o njegovim navodnim obaveštajnim aktivnostima „jer se preduzimaju proceduralni koraci kako bi bile proverene optužbe“.


U zajedničkom saopštenju ISS i tužilaca navodi se da je to jedan od više od 20 slučajeva, te da predstavlja „želju ruskih obaveštajnih službi da se infiltriraju u različite oblasti estonskog života, uključujući i naučnu“.

Univerzitet u Tartuu je najveći i najstariji u Estoniji, osnovan 1632. godine.

Estonski mediji preneli su da je Morozov tamo radio kao profesor studija o odnosima Evropske unije i Rusije od 2016. do 2023, a do 1. januara 2023. je predavao međunarodnu političku teoriju.

Prema informacijama sa njegovog Fejsbuk profila, Morozov je bivši vanredni profesor na Državnom univerziteta u Sankt Petersbugu, jednoj od najrenomiranijih ruskih akademskih institucija.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR