Glas Javnosti

Porodilišta koja dozvoljavaju prisustvo oca na porođaju: Gde je ta usluga plaćena i koje analize su potrebne

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mnoga porodilišta u Srbiji otvorila su vrata za očeve ili druge članove porodice da prisustvuju porođaju. U porodilištima gde ta usluga nije dostupna kažu da razmišljaju o tome, ali da nemaju tehničkih mogućnosti, jer se više žena porađa u jednom boksu.

Prisustvo pratnje na porođaju posebno je aktuelizovano nakon izlaska u javnost žena koje su pretrpele akušersko nasilje. Inicijativa Kreni-promeni prikupila je 19.000 potpisa da se u svakom porodilištu u Srbiji ženama obezbedi prisustvo supruga ili drugog člana porodice na porođaju.

 Mnoga porodilišta koja su uvela ovu uslugu, kažu da zbog velikog kašlja i gripa trenutno ta usluga nije dostupna, ali čim se situacija stabilizuje ponovo će biti vraćena. 

Da bi prisustvovali porođaju pratnja mora da uradi nekoliko analiza kako bi se izbeglo zaražavanje beba u porodilištima. Uglavnom su to bris grla i nosa, koprokultura, a negativan nalaz ne sme biti stariji od deset dana. U većini porodilišta ta usluga je besplatna, dok u GAK Višegradska kažu da se odlukom UO UKC Srbija ta usluga naplaćuje 5.000 dinara, ali da su podneli zahtev da se ukine plaćanje i da je zahtev u proceduri.

Ograničeni prostorni kapaciteti

U GAK Narodni front za Euronews Srbija kažu da je kod njih omogućeno prisustvo očeva na porođaju, ali da imaju ograničene prostorne kapacitete. U dva porođajna boksa mogu da pristvuju očevi ili neki drugi pratilac koga trudnica izabere.


"U drugim boksevima je više od jedne žene, te nema smisla da pratnja prisustvuje i drugoj ženi na porođaju. Da bi se prisustvovalo porođaju neophodno je da pratnja donese sterilne nalaze brisa grla, nosa i sterilnu koprokulturu. Rezultati ne smeju biti stariji od deset dana. To je preduslov, jer ta osoba prolazi kroz celo porodilište", kažu u tom porodilištu.  Navode da je dovoljno da pratnja na prijemu u porodilište portirima kaže da želi da prisustvuje porođaju, oni će ih uputiti do sestara na prijemu, gde dobijaju jednokratnu uniformu - mantil, kaljače, kapu. 

Pratnja čak može da dođe i kada se pacijentkinja primi nekoliko dana pre porođaja na odeljenja. Ona pre odlaska u porodilište može suprugu da javi da počinje porođaj i on od kuće da dođe. Javi se sestrama na prijemu koje će ga spojiti sa suprugom", pojašnjavaju.

Prisustvo pratnje na porođaju je moguće ukoliko je porođaj prirodnim putem, ne i ako je carskim rezom. Carski rez se izvodi u operacionoj sali, a tu prisustvo pratnje nije dozvoljeno.

U GAK Višegradska se naplaćuje

Direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović kaže da je i u tom porodilištu dozvoljeno prisustvo očeva ili neke druge bliske osobe koju izabere porodilja.

"Odluka UO UKC Srbije je da se ta usluga plaća. Mi smo uputili molbu i zahtev UO da se ta usluga oslobodi plaćanja, i to je sada u proceduri", kaže Stefanović za Euronews Srbija.

U Višegradskoj se prisustvo pratnje na porođaju naplaćuje 5.000 dinara, potrebno je pratnja donese sterilan bris nosa, grla, kao i negativan kovid test.


Foto: freepik

"Ima zainteresovanih očeva, naročito su zainteresovani ove godine. Međutim, mi imamo prostorne mogućnosti za prisustvo pratnje u jednom boksu", naveo je on. I u UKC Niš već duže je moguće prisustvo očeva na porođaju, ali zbog trenutne epidemiološke situacije gripa ta usluga je trenutno obustavljena. 

U Nišu se ta usluga ne naplaćaje, a potrebno je da pratnja prođe "Školu roditeljstva" pri domu zdravlja i da donese sterilne briseve grla i nosa.

U Bolnici  za ginekologiju i akušerstvo KBC Zvezdara dozvoljeno je prisustvo jedne osobe na porođaju, to može biti partner ili osoba koju odredi trudnica.

"Pratilac na porođaju mora doneti analize brisa grla, nosa i koprokulturu. Nalazi moraju biti uredni kako bi se dozvolilo prisustvo. Ova usluga se u KBC Zvezdara ne naplaćuje. Prilikom razgovora sa ginekologom trudnice se detaljno informišu o mogućnosti pratnje ukoliko se odluče za ovu vrstu usluge", kaže za Euronews Srbija dr Nikolina Vulić, vd načelnik Bolnice za ginekologiju I akušerstvo KBC Zvezdara. 

Neka porodilišta nemaju tehničke mogućnosti

U kragujevačkom porodilištu kažu da nemaju tehničke uslove da obezbede prisustvo pratnje na porođaju. Tehničke uslove nema ni porodilište u KBC Dragiša Mišović. 

Upravnica porodilišta u Mišoviću dr Slađana Mihajlović za Euronews Srbija kaže da nemaju prostorne mogućnosti za prisustvo pratnje na porođaju. Navodi da već šest meseci razmišljha kako da se obezbedi ta usluga.

Objašnjava da je porodilište u Mišoviću planirano za 1.700 do 1.800 porođaja godišnje, a da su oni sada stigli do brojke od 4.500 porođaja godišnje.

"Imamo tri porođajna boksa i dva boksa za pripremu. U proseku obavimo oko 15 porođaja dnevno. Razmišljamo, ukoliko dobijemo renoviranje, da bar dva boksa izdvojimo za to. Trenutno nemamo te mogućnosti", pojašnjava ona.

Udruženje građana "Kreni-promeni" predalo je 23. januara Ministarstvu zdravlja Srbije peticiju sa zahtevom da se u svim porodilištima u Srbiji trudnicama omogući prisustvo pratioca na porođaju.

Glas javnosti /E02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR