Glas Javnosti

PACIJENTI U NIŠU ZBUNJENI: PONOVO NE RADI MAGNETNA REZONANCA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U upravi kliničkog centra nisu naveli koji kvar je u pitanju i kada će biti otklonjen.

Aparat za magnetnu rezonancu u novom Univerzitetskom kliničkom centru Niš ne radi zbog kvara od kraja prošlog meseca, potvrdili su danas u toj zdravstvenoj ustanovi.

U upravi UKC nisu naveli koji kvar je u pitanju i kada će biti otklonjen, tvrde da se dijagnostički pregledi na magnetnoj rezonanci “uredno obavljaju” na drugom aparatu, u starom delu UKC, ali da su ipak obavestili okolne zdravstvene ustanove da svoje pacijente upućuju u druge zdravstvene centre.

Pacijenti su, međutim, za Južne vesti kazali da se niko nije potrudio da ih obavesti da ne dolaze na već zakazana snimanja, a da magnetna rezonanca ne funkcioniše ni u starom delu.

“Kada će biti popravljeno? Ne zna se. Šta da radimo? Zovite telefonom i raspitujte se. Jednog dana biće popravljen. Da li možemo na magnet u starom delu KC? Njemu je pokvaren deo koji meni treba za snimanje, tako da ne može”, pisali su oni tom portalu.

U upravi UKC su saopštili da su nakon obaveštenja njihove tehničke službe o kvaru magnetne rezonance u novoj zgradi UKC “uredno i promptno” obavestili Ministarstvo zdravlja i “nadležne”.

“Očekujemo da nakon odobrenja sredstava za popravku taj aparat vrlo brzo bude ponovo u funkciji i na usluzi svim pacijentima koji gravitiraju ka niškom UKC”, naveli su oni.

Pritom su naglasili da aparat za magnetnu rezonancu u starom delu UKC “potpuno normalno funkcioniše” i “svi pacijenti koji imaju zakazane termine obavljaju preglede po već unapred utvrđenom rasporedu”, zbog čega zdravstveni radnici u Centru za radiologiju “rade u tri smene”.

Magnetna rezonanca u novom delu UKC nabavljena je 2017. godine na spornom tenderu po ceni od 1,6 miliona evra, a prvi put se pokvarila već 2018.

Novinari su zbog trećeg kvara u 6 godina rada novog magneta uputili UKC Niš zvaničan Zahtev za pristup informacijama o detaljima u vezi sa kvarovima.

Zbog njenog unošenja i instaliranja privremeno je bio srušen zid tek izgrađenog novog UKC. Garancija za njenu popravku je, po ranijim informacijama iz uprave, istekla 2019. godine.

Glas javnosti/ D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR