Glas Javnosti

Novo društvo u Beogradskom ZOO vrtu: Stiže nova prinova

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novogodišnja euforija zakucala je i na vrata Beogradskog zoološkog vrta. U godini za nama imali su, kažu, i uspona i padova, ali pamte samo lepe trenutke.

Almira Geniovski Jović već 27 godina radi u Vrtu dobre nade. Poslednje četiri pazi na pingvine. Sve ih razlikuje i voli. Ipak, priznaje da ima ljubimicu.


- Oni su veseli, pogotovo kada je hrana u pitanju. Svi trče za mnom, ne mogu da se odvojim od njih. Videli ste, ima tu par ljubimaca. Naravno, sve ih volim, ali se neki izdvajaju – Petkica koja se izlegla ovde za Veliki petak pre dve godine. Ona mi je ljubimica - priča Almira.
"Imali smo lep uspeh ove godine"

Kada se linija podvuče i godina za nama sumira, Beogradski Zoo vrt ima čime da se ponosi. Kažu, prirodi su vratili dug – nakon što su izlečili rode koje su ostavile svoje potomstvo na Kalemegdanu, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode pustili su ih nazad u prirodno stanište.


- Imamo jako lepih reporoduktivnih novina kao što su Marabu rode koje nisu česte u zbirkama. Imali smo ove godine lep uspeh – prvi put i odmah dva ptića. Radimo uvek na novim stvarima. Ima dosta stvari koje treba da popravimo, da namestimo da bude atrkativno posetiocima i u 2024. godini - kaže Kristijan Ovari, biolog Zoo vrta.

U narednoj godini stiže slonovi

Za narednu godinu postavili su velike ciljeve, kažu stiže im velika prinova.

- Definitivno jedan od najvećih plodova rada koji će se obistiniti sledeće godine je slon. Svi znamo da je Tvigica posle 68 godina druženja u zoo vrtovima na kraju napustila vrt. To nas nije obeshrbarilo. Radimo neke adaptacije, pomeranja da objekat bude dobar. Imali smo kolege iz Budimpešte i Holandije tako da ćemo dobiti nove slonove - rekao je biolog.


U godini pred nama, tačnije 12. jula najstariji i najveći zoološki vrt u Srbiji proslavlja svoj 88. rođendan. Vrt dobre nade godišnje poseti više od 400 hiljada ljudi.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR