Glas Javnosti

NE RADE TRI MESECA, A PRIMAJU PLATU? Da li i gde to ima?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dešava se da zaposleni u pojedinim firmama mesecima rade, a ne primaju platu, ali, prema još uvek nezvaničnim informacijama, izgleda da ima i suprotnih primera - da redovno primaju zarade, a da ništa ne rade.

Sumnje da više od 500 stalno zaposlenih prima platu iako ne radi, jer je kovid bolnica u Kruševcu, koja zvanično pripada niškom Kliničkom centru, već nekoliko meseci zatvorena i nema pacijente, iz Ministarstva zdravlja nisu ni potvrdili ni demantovali, ali jesu odgovorili da njihov status još nije rešen. Planiraju da ova bolnica koja je korišćena tokom pandemije korone pripadne kruševačkoj Bolnici, a da radnici budu premešteni u zdravstvene ustanove u kojima imaju boravište, ali nisu naveli kada će se to i desiti.

Da više od 3 meseca kovid bolnica koja je sagrađena krajem 2020. godine kod Kruševca ne radi, jer nema obolelih od korone u njoj, ali da 555 stalno zaposlenih, među kojima su i lekari i medicisnko osoblje, ipak prima platu, nezvanične su informacije Južnih vesti.

Svi ti radnici zapravo su zaposleni u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, jer je bolnica od otvaranja u njihovoj nadležnosti, ali od 17. jula kada su im pitanja o tome upućena iz Uprave na njih nisu odgovorili. Nisu takođe pojasnili ni zašto osoblje nije dolazilo na posao u UKC Niš, gde za njih svakako ima posla i pacijenata.

A ćute i zaposleni, koji su se u aprilu žalili da se bolnica zatvara i da im je tada rečeno da će ubuduće u Niš na posao, koji je od Kruševca udaljen 80 kilometara.

Od tada nije zvanično saopšteno ni šta će biti sa njima, ali ni da kruševačka kovid bolnica više zvanično ne radi, odnosno da je nakon otpuštanja poslednjih pacijenata sa koronom zatvorena.

Danima nije bilo odgovora na pitanja novinara Južnih vesti ni iz Ministarstva zdravlja, juče su ih konačno dostavili, ali nisu ni potvrdili ni demantovali da 555 stalno zaposlenih prima platu, a ne radi. Ono što jesu odgovorili je šta je dalji plan nakon zatvaranja bolnice.

Na osnovu procene IZJZ Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", doneta je odluka o prestanku rada Kovid bolnice u Parunovcu, ali ona neće biti konzervirana, već će se u nju preseliti deo OB Kruševac i biće otvoreno posebno odeljenje za produženo lečenje i negu, uključujući i palijativno zbrinjavanje i negu - odgovorili su iz Ministarstva.

Imaju i plan za stalno zaposlene lekare i medicinare, a kažu da su na tu temu organizovali više sastanaka sa njima, ali i sa direktorima Zavoda za javno zdravlje i Opšte bolnice u Kruševcu, kao i više sednica Komisije za kadrove zdravstvenih ustanova.

Dogovoreno je da se izmeni Uredba o planu mreže zdravstvenih ustanova i da se uveća broj postelja kako za akutno lečenje, tako i za produženo lečenje i negu za OB Kruševac. Nakon usvajanja izmene Uredbe o Planu mreže zdravstvenih ustanova, izmeniće se i kadrovski planovi onih zdravstvenih ustanova u kojima će to biti neophodno, kako bi se svi zaposleni u Kovid bolnici u Parunovcu premestili u zdravstvene ustanove u mestima u kojima imaju boravište - naveli su iz Ministarstva.

Sudbina zdravstvenih radnika je poznata - neće morati da putuju do posla u druge gradove, ali kada će biti raspoređeni i koliko će osoblja dobiti niški Klinički centar, koji inače ima oko 3.200 stalno zaposlenih, iz Ministarstva zdravlja nisu prezicirali, pišu Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR