Glas Javnosti

Major policije otkriva šta su pronašli na mestu gde je malena Danka nestala

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bojana Otović Pjanović, major policije, gostujući na Hit tvitu, na RTV Pink govorila je o tome koga je patrola prvo zatekla na mestu nestanka Danke Ilić.

Bojana Otović Pjanović, major policije, gostujući na Hit tvitu, na RTV Pink govorila je o tome koga je patrola prvo zatekla na mestu nestanka Danke Ilić.

- Aktiviranje platforme je bilo u 19:10 časova, to ne znači da MUP nije istog trenutka po prijemu prijave preduzelo preventivno, aktiviranje sve granične prelaze i pojačana kontrola u svim mogućim pravcima, u trenutku podnošenja prijave. U 14 časova, malo ranije, možda minut do dva, pojavila se policijska patrola na licu mesta, minut nakon dolaska oca, koji nije bio prisutan na licu mesta. Istog trenutka kada dobijemo prijavu, kolega koji sedi u dežurnoj službi on preventivno aktivira sve granične prelaze - poručila je.

- Policijski službenici su od samog početka prijave preduzeli sve mere kako bi se pronašla nestala Danka Ilić. Aktiviranje sistema "Pronađi me" ne znači da policija ne preduzima i druge istražne mere i radnje. Nalozi za pojačanu kontrolu svih graničnih su odmah stavljeni na snagu - rekla je Bojana Otović Pjanović, major policije, gostujući na Hit tvitu, na RTV Pink.


 Ponosna sam na UKP, pripadnike MUP, koji se ne štede, oni i dalje rade. Načelnik je u svakom trenutku na vezi. Helikopteri i dalje nadleću teren, spasioci pretražuju terene kvadovima. Kolege preispituju svih činjenica i okolnosti i moramo da izgradimo rekonstrukciju događaja kako bi objasnili šta se desilo i kako je nestala. Juče smo dobili informaciju o snimku iz Beča, i odmah smo svi u roku od 5 minuta na mestu gde treba da budemo da bismo proverili, uz dobro koordinaciju sa Interpolom, preko naše ambasade raspisana poternica koja je aktivirana i u zemljama u okruženja o nestanku deteta, sa svim obeležjima i o tome kako je bila obučena - dodala je.

 - Istraga je obimna, tim stručnjaka je veliki, svi radimo zajedno. Zahvaljujući tehničkim sredstvima i ljudskim resursima se radi na utvrđivanju svih okolnosti i odbacivanjem svih ostalih, ali ne želim da otkrivam previše, da ne bi dali ideju nekom sledećem počiniocu. Ovde su od početka ispunjeni svi uslovi kako bi se aktivirao sistem "Pronađi me", što se proverava na početku, pre puštanja u rad. Podvrgli smo poligrafu, i na sve načine sužavamo broj svih indicija u ovom slučaju - dodala je.

- Specifične su okolnosti, to je porodična kuća iz koje se porodica majke odselila 2013. godine. Zapuštena, kao smetlište, što nije lepo reći, ali je sve sklonjeno. Tragovi meštana su samo usmerili pravac kretanja, naravno da ne bismo dozvolili da se unište dokazi i tragovi - istakla je.

Pregledali smo tunel dugačak 7 kilometara

- Tražili smo nacrt kanala koji je dugačak skoro 7 kilometara, jer je jačina vode toliko jaka da se i odrastao čovek pogura do rešetke, i tražili smo da se zatvori dotok vode kako bi utvrdili da nema nikakvih krivina i prepreka gde se dete visoko 85 santimetara može zaglaviti - rekla je Bojana Otović Pjanović, major policije.

Kako je major policije, Bojana Otović Pjanović, dalje objasnila, pregledane su sve kamere iz okoline, dok se takođe vršila i provera svih vozila.

- Sa jedne kamere, bilo je kamera sa svih strana, napravljena je šema sa svih strana, sva vozila su se morala isključiti i sa svim vlasnicima se obavio razgovor - dodala je.

- Nije bio samo jedan "punto", radi se hronologija događaja, od početka do kraja, uz analizu vremena koliko je potrebno od ulaska, do zaustavljanja, pa smo radili analizu da li su vozači bili pod dejstvom alkohola. Mediji nisu imali razloga da selektuju samo jedan "punto" - rekla je.

Poligrafsko ispitivanje majke

Otović Pjanović je rekla da majka nije odbila poligrafsko testiranje, već da ono prosto ne bi bilo validno zbog njene trudnoće.

- U njoj kucaju dva srca i sam nalaz i tehnička ispravnost ne bi mogao da se privede pod verodostojno. Zakon ograničava ženu koja je u drugom stanju da se podvrgne poligrafskom testiranju. Mogla je, ali zapis koji bismo dobili u tom trenutku ne bi bio verodostojan niti pouzdan s obzirom da je u drugom stanju. 

- Gospođa je u drugom stanju. Mislim, ko ima i osnovnog znanja zna da u takvim situacijama nema efekta da se neko podvrgne poligrafskom testiranju. A što se tiče njenog dolaska, ona moguće da je i sada u policijskoj upravi, jer je ona ključni činilac. Prva je bila na licu mesta. Mi smo nebrojen broj puta izlazili sa gospođom na mesto događaja da nam razjasni neke činjenice i okolnosti. To je sasvim prirodno. Ne samo da je bila ona, bio je i otac. Ne bih sada licitirala i pričala i osuđivala bilo koga. Kažem, istraga je u toku. Naravno da je bila i ona i članovi uže porodice, jer mi moramo krenuti od njih i da bismo dobili sve one ključne informacije od kojih treba da krenemo i da proširimo istragu kao što smo i učinili - rekla je Otović Pjanović.

Otović Pjanović govorila je i o obrisanim porukama iz telefona majke nestale devojčice, istakavši da će istraga pokazati da li je to sumnjivo ili ne.

Podsetimo, bečka policija pokrenula je istragu u slučaju nestanka dvogodišnje Danke Ilić iz banjskog Polja kod Bora, koja je navodno viđena u glavnom gradu Austrije.

Interpol je raspisao potragu za nestalom Dankom Ilić (2). U pitanju je žuta potraga, odnosno potraga za nestalim licima.

Podsetimo, potraga za devojčicom Dankom Ilić (2) iz Bora, koja je nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko Polje, ušla je u šesti dan.

Glas javnosti /D03S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR