Glas Javnosti

LJUDI, NE NASEDAJTE! NADRILEKARKA ZA 497 EVRA LEČI AUTIZAM?! Sramna prevara, očajni roditelji traže zaštitu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na društvenoj mreži "Instagram", na profilu "Reši autizam" izvesna ženska osoba po ceni od 497 evra nudi roditeljima dece sa ovim i drugim razvojnim poremećajima "program" za rešavanje njihovih problema, a samo na osnovu ličnog iskustva jer i ona ima dete koje je, kako navodi, uspešno izlečila?!

Dotična se u jednom postu ovako predstavila:

- Ja sam Ana Ivanović, imam 32 godine i majka sam dva dečaka, od 10 i šest godina. Po struci sam dirigent i vodim hor za decu i odrasle pri jednoj crkvi u Beogradu. Ali mi je primarno da radim na edukaciji roditelja sa decom sa autizmom i drugim neurorazvojnim poremećajima, jer se već godinama edukujem na tom polju, a na čemu sam masterirala sa mojim starijim sinom.

Nije potrebno mnogo mudrosti da se za ovo nađe prava reč - nadrilekarstvo. A ono je zakonom zabranjeno, ali u praksi, nažalost, očigledno nije dovoljno ili nije na pravi način sankcionisano.

Iako se vlasnica profila s vremena na vreme "ograđuje", pa roditeljima povremeno savetuju i da potraže stručnu pomoć, očigledno je da je reč najblaže rečeno o zavaravanju ljudi, i pružanju "usluge" i to iz domena medicine, za koju vlasnica profila "Reši autizam" nema potrebnu kvalifikaciju. Ali, iako su kroz udruženja prilično informisani i edukovani, nije teško razumeti roditelje koji se "hvataju za slamku" kad se utvrdi da njihovo dete ima ovaj, vrlo složen, poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.



Više lekara koje smo pozvali za komentar "podržalo je ideju" da se na ovakve pojave javno ukaže, ali niko, uz različita objašnjenja, nije hteo da bude sagovornik. A zaštitu traže i sami roditelji. To se vidi i iz komentara koje su ostavili na mrežama.

- Da li ima neko da nas zaštiti, osim našeg zdravog razuma, koji je nekada zamućen mukom i željom da pomognemo svom detetu - jedan je od komentara roditelja na društvenim mrežama povodom usluga koje nudi pomenuta majka. - Zar ne bi svako od nas, ukoliko bi našao rešenje za svoje dete, na razglas išao i svim roditeljima pomagao besplatnim savetima.

Ne čudi što se našao i komentar jednog oca koji pita zašto ova osoba do sada nije dobila Nobelovu nagradu, jer izlečenje od autizma zaslužuje ovo prestižno priznanje.




Predsednica Upravnog odbora "Autizam Srbija" Nevena Petrović Jojić, koja je takođe majka deteta sa ovim poremećajem, kaže:

- Ne postoji intervencija, ma koliko bila zasnovana na dokazima, koja ima efekte na sve osobe sa poremećajem iz spektra autizma, niti intervencija koja će uvek da bude u istoj meri efikasna u različitim periodima života. Osim toga, prilikom odabira odgovarajućih tretmana za poboljšanje života deteta sa autizmom i njegovo osposobljavanje, osim činjenice da je zasnovan na dokazima, trebalo bi uzeti u obzir mnoštvo specifičnih činilaca, kao što su pol, uzrast, stepen intelektualnog funkcionisanja, težina poremećaja, eventualne prateće bolesti, kao i kulturološki okvir u kome se intervencija ili tretman realizije.

Sagovornica napominje da Udruženje "Autizam Srbija" ima svoje onlajn savetovalište koje je besplatno i dostupno svim roditeljima. Tim tog savetovališta sačinjavaju stručnjaci iz različitih oblasti, a postoje i lokalna udruženja u gradovima Srbije, kojima se roditelji uvek mogu obratiti za pomoć.

Jedno od tih udruženja je i beogradsko, čiji potpredsednik Srboljub Ranković za "Novosti" kaže da je prihvatljivo da roditelji dele iskustva i besplatne savete preko društvenih mreža, ali ne na ovakav način, propagirajući "Doman metodu", "koja se pokazala kao neefikasna i još naplaćujući pozamašne iznose u evrima".

- Postavlja se pitanje zbog čega roditelji ne mogu da dobiju u državnim ustanovama adekvatan broj tretmana, pa su onda upućeni na privatne davaoce usluga - kaže Ranković. - Nije lako roditeljima da u traganju za pravim tretmanom, prepoznaju stručne i adekvatne terapije za svoje dete sa autizmom.


Nevena Petrović Jojić

Ima i zdravorazumskih saveta

Nisu, ipak, sporni svi saveti vlasnice profila "Reši autizam". Tako u jednom ona preporučuje tri koraka za rešavanje autizma: "nađi lekara ili naturopatu koji će ti pomoći da rešiš probleme fiziološke prirode, nađi stručnjaka koji može da ti pomogne sa detetovim fizičkim i kognitivnim razvojem - logopede, defektologe, tretmane senzorne integracije, rad na psihomotorici, audio-trening"... Kao treći korak predlaže da stvorite pozitivno i podsticajno okruženje i sredinu za svoje dete, u okviru kojeg predlaže i senzornu ljuljašku i to da vodite dete svugde sa sobom, da ga uključite u kućne poslove...

U Udruženju "Autizam Srbija" kažu da nije poznato koliko ima osoba sa autizmom u našoj zemlji, jer se ne vodi zvanični registar, ali iznose podatak poslednjih istraživanja da se učestalost pojave poremećaja iz spektra autizma rapidno uvećava i to 2010. na 14,7 odsto, odnosno jedno na 68 dece, a 2018. godine na 23 odsto, što je jedno od 44 dece.

Autizam kao stanje počinje da se manifestuje negde sa godinu i po života, ali dijagnostika ponekad može dugo da potraje. S obzirom na to da je reč o teškoj dijagnozi, u nekim slučajevima potrebno je dobiti izveštaje velikog broja lekara kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da se radi o poremećaju iz spektra autizma.

"Obučena" kroz "praksu"

Vlasnica profila "Reši autizam" u jednom od postova objasnila je "kako se kvalifikovala" za lečenje ovog poremećaja:

- Pet godina smo radili po "Domen metodi" sa našim starijim sinom i tako smo se edukovali suprug i ja, i došli smo od deteta koje je bilo neverbalno do deteta koje priča, "usta ne zatvara".

- Kod neke dece, prosto, simptomi su jasniji i odmah ukazuju da je autizam u pitanju - objašnjavaju nam. - A kod neke treba vreme da prođe da bi sam psihijatar zaključio. Jer mora da isključi mnogo faktora da bi bio siguran da se radi o autizmu.

Da bi se izbegle zablude u vezi sa dijagnostikom, ali i primenom dokazanih tretmana za poremećaje iz spektra autizma, Institut za mentalno zdravlje uz podršku Ministarstva zdravlja izdao je ove godine brošuru "Smernice za skrining, dijagnostiku i intervenciju za decu i odrasle sa poremećajima iz spektra autizma", koja je prevashodno namenjena pedijatrima, ali i roditeljima, jer se tu nalaze sve dokazane i proverene informacije vezane za ovaj složeni poremećaj.

Glas javnosti/V02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR