Glas Javnosti

Ljudi iz Aleksinca sopstvenim radom i donacijama obnovili Dečije odeljenje aleksinačke bolnice

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stanovnici Aleksinca mogu se pohvaliti onim što može ni jedan drugi grad ne u Srbiji već i u regionu – donacijama i sopstvenim radom u proteklih nešto manje od mesec dana kompletno su obnovili Dečije odelje aleksinačke opšte bolnice

Dečije odeljenje nakon izgradnje nikada ranije nije ozbiljnije sređivano, a poslednjih 16 godina nije ni okrečeno, a nakon akcije koje su pokrenule humane Aleksinčanke iz neformalne organizacije „Suncokreti“ i Udruženja „Ljubav, vera, nada“, izgleda neprepoznatljivo i najmlađi pacijenti boraviće u mnogo boljim i humanijim uslovima.

Jelena Ivković iz Udruženja „Suncokreti“ kazala je za naš portal da se njihovom apelu za obnovu pedijatrije u aleksinačkoj bolnici odazvalo više od 100 donatora, tako da su od početnih nula dinara, stigli do preko šest miliona dinara donacija.
Još stotinak ljudi, dodala je Ivković, učestvovalo je na različite načine u obnovi odeljenja, neki su radili kao građevinci i moleri, neki kao keramičari i električari, a neki su obezbeđivali hranu za one koji su radili. Lokalni umetnici oslikali su zidove tako da bolničke sobe podsećaju na dečije igraonice.
„Uslovi u kojima su deca ranije boravila bili su loši i to nas je motivisalo da pokrenemo huamanitarnu akciju. Odziv je zaista bio odličan. Dobili smo donacije u novcu, građevinskom materijalu, opremi, posteljinama, peškirima, foteljama…Nabavili smo pet klima i šest televizora, jedan računar, aparate za merenje pritiska, inhalatore, oksimetre, toplomere, uniforme za sve zaposlene, opremili kuhinju posuđem, escajgom i malim električnim aparatima, a danas ćemo kupiti frižider i mikrotalasnu pećnicu“, navela je Ivković.


Prema njenim rečima, Dečije odeljenje ranije nije imalo trpezariju tako da su deca i njihovi roditelji jeli u bolničkim sobama, ali sada ima savremeno opremljenu trpezariju koja osim stolova i stolica ima i tri hranilice za bebe.
„Pregrađivanjem dve velike bolničke sobe dobijene su četiri manje, tako da će sad moći da se odvojeno leče deca sa različitim dijagnozama. Dobili smo od donatora brojne igračke i knjige tako da će deca imati kutak za igru, a sa bibliotekom u Aleksincu videćemo da odeljenje dobije i svoju biblioteku. Imamo donatora koji će napraviti police za knjige. Dečije odeljenje zahvaljujući donatoru imaće i kablovsku televiziju i internet“, izjavila je Ivković.
Ona je kazala da su članice organizacije „Suncokreti“ i Udruženja obolelih od malignih bolesti “Vera, ljubav, nada” proteklih dana poslale većem broju firmi i poznatih ličnosti apele za pomoć za nabavku novih kreveta i očekuju da će se barem neko odazvati tom apelu.
Trebalo bi da bude kupljeno 15 kreveta, a cena jednog bolničkog kreveta sa dušekom je oko 50.000 dinara, što je za Aleksinčane, posle svih donacija koje su prikupili, preveliki iznos.

Glas javnosti/N02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR