Glas Javnosti

LESKOVAC: Otvaranje stadiona vrednog 2.5 miliona u gradu sa NAJNIŽOM PROSEČNOM ZARADOM

Društvo
Autor: Glas javnosti

Leskovački stadion ima 8.136 mesta i zvanično košta 2.5 milijardi dinara, a novac obezbeđuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima koja se finansira iz budžeta Srbije. Dakle, izgradnju stadiona plaćaju građani,

Prema podacima Zavoda za statistiku Leskovac je mesecima unazad poslednji u kategoriji gradova u Srbiji po prosečnim isplaćenim zaradama.

Leskovac ima Fudbalski klub „Dubočicu“ koji je bio u Srpskoj ligi kada je počela izgradnja stadiona, sada je ušao u Prvu ligu, drugi rang.

Kada je obilazio radove onomad predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je da će ovaj stadion u Leskovcu biti najlepši u okruženju, navodi JUGpress.

Građani nisu baš impresionirani zbog te lepote, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, prvo pomisle na to koliko je plaćen, a koliko stvarno košta stadion u Leskovcu ali i na nezavidne plate, uglavnom oko minimalca, kao i šta je sve moglo da se uradi za taj novac.

Stadion se svečano otvara na dan početka Roštiljijade, 21. avgusta 2023. godine ali ga, kako je najavljivano, ipak neće otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Otvoriće ga utakmica između GFK Dubočica Leskovac i RFK Novi Sad 1921 koja će biti odigrana u okviru 3. kola Prve lige Srbije.

„Mi se uveliko spremamo za pravu zvaničnu utakmicu koja će biti u ponedeljak od 20 časova. Na stadionu se mogu videti radnici koji ispravljaju neke stvari, s obzirom da su bili iz UEFA-e i rekli šta se još mora otkloniti. Tu su i radnici koji čiste teren i koji itekako uređuju travnatu površinu“, rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress Aleksandar Pejčić, član Gradskog veća u čijoj je nadležnosti ovaj stadion.

„Inače, svi radovi su završeni, ovo je stadion 4. kategorije po UEFA standardima. Tu kategoriju imaju još samo stadion „Rajko Mitić“, odnosno stadion „Crvene zvezde“ i stadion „Partizana“, što znači da na samo ova tri stadiona mogu da se igraju međunarodne utakmice poput Lige Evrope, Lige konferencija ili Lige šampiona”, dodao je Pejčić.

Na pitanje da li postoji nekakav plan igranja utakmica Pejčić nam je rekao da očekuju novu zvaničnu posetu predstavnika FK „Čukarički“, kako bi se dogovorili oko dinamike odigravanja njihovih utakmica.

„Oni su odabrali Leskovac jer naš stadion zadovoljava sve uslove i ima određene kapacitete i resurse. Njima odgovara blizina aerodroma, na koridru smo puta E75. Zadovoljavamo i uslove po pitanju infrastrukture, a imali smo pre četiri dana i kontrolnu utakmicu, gde je pre svega kontrolisan VAR sistem koji pomaže sudijama pri donošenju određenih odluka.


Foto:printscreen/tviter 

Na teren su izašli omladinci, koji su praktično odigrali prvu utakmicu. Inače, očekujem da 31. avgusta ovde dođe grčki „Olimpijakos“ koji će igrati sa „Čukaričkim“ utakmicu u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope. Imaćemo ovde još tri međunarodne utakmice „Čukaričkog“, jer će oni, ukoliko se ne plasiraju u grupnu fazu Ligu Evrope, igrati grupnu fazu Lige konferencija. Očekujemo i da se neko iz Fudbalskog saveza Srbije javi i da reprezentacija Srbije ovde odigra jednu utakmicu na čelu sa selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem”, iznosi planove i želje Pejčić.

Više građana je pitalo našu redakciju zašto su sedišta crveno-bordo kad to nije boja FK „Dubočice“ i ko je odlučivao o tome a Pejčić kaže da je tradicionalna boja FK „Dubočica“ crvena i da je investitor na osnovu toga ugradio sedišta crvene boje.

„Neka sedišta su svetlije, neka tamnije boje, ali je dominantna crvena“, kaže on.

Na pitanje ko je finansirao izgradnju stadiona i pratećih sadržaja Pejčić kaže da „finansira Republika Srbija preko Ministarstva za javan ulaganja i Grad Leskovac. Investicije Grada Leskovca se ogledaju u pravljenju ulice Radoša Cerovića pored stadiona, koji je praktično i požarni put i uz koji se nalazi i 132 parking mesta“.

Građane Leskovca zanima i ko će da održava stadion a ko će sve to da plaća.

U ovom gradu među građanima postoji ozbiljna bojazan da će troškovi biti plaćani iz gradskog budžeta, što će reći da će „najlepši stadion“ plaćati oni koji imaju naniže plate u Srbiji u kategoriji gradova.


Foto:printscreen/tviter 

„SRC „Dubočica“ obavlja poslove higijene i čišćenja u vreme probnog rada koji je do 19. novembra. U ovom trenutku su oni i prisutni, oni su ti koji pripremaju teren i umivaju ovu našu lepoticu za prvu utakmicu“, objašnjava Pejčić nedavnu odluku Gradskog veća da se poslovi oko stadiona povere Sportskom centru „Dubočica“.

Na ulazu u stadion je postavljena Vučićeva slika sa porukom, a Pejčić kaže da u trenutku kada smo snimali ovaj razgovor, on nije video.

„Ali, mnoge generacije „Dubočice“ su sada dosanjale svoj stogodišnji san. Izgrađen je novi stadion, a na nama je da unapredimo funkcionalnost ovog stadiona, da na njemu budu novi Perovići, Živkovići, Bankovići, koji će prenositi slavu i leskovačkog i srpskog fudbala. Takođe nam je ideja da na ovom stadionu dolazi što više porodica sa decom i da uživaju u sportskim događajima, ali ih ja pozivam i da dođu i da posete naš stadion koji je prelep i svakako jedan od najlepših u Srbiji”, zaključio je on.


Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR