Glas Javnosti

Kovid bolnica u Novom Sadu menja namenu i postaje Dijalizni centar

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novi Dijalizni centar Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, u narednom periodu počinje sa radom u bivšoj kovid bolnici na Mišeluku, izjavio je danas Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

Prema njegovim rečima, dijaliznih pacijenata u Vojvodini ima više od 1.000, dok je u Novom Sadu oko 300 takvih pacijenata.

Podatak da se dijalizom tu leči više od 100 pacijenata, jer imamo jedan deo pacijenata na dijalizi koji se leči privatno, a što Fond plaća, imaće sigurno uslove koji su fantastični. Njihova bezbednost će biti višestruka, zadovoljstvo da se nalaze na ovakvom mestu i pored njihove teške bolesti, a zaposleni su konačno zadovoljni što će imati uslove koji su adekvatni. Transport tih pacijenata će biti znatno lakši, izjavio je Gojković.


Naveo je i da će jedan deo smeštajnih kapaciteta biti ostavljen i za ležeće pacijente u Kliničkom centru Vojvodine.

Mislim da ćemo ovim u potpunosti zaokružiti problem koji smo do sada imali sa lečenjem pacijenata sa hronično - bubrežnom insuficijencijom, odnosno onima kojima bubrezi ne rade i koji su zavisni od aparata tokom celog svog života i eventualne transplantacije bubrega, kazao je Gojković.

Predsednik Saveza bubrežnih invalida Vojvodine Radoslav Jovičić istakao je da je neophodno da Klinički i univerzitetski centar kakav je Novi Sad ima zgradu sa adekvatnim uslovima za pacijente.

Kada već moramo da budemo zavisni od aparata, izuzetno su nam bitni uslovi u kojima provodimo na aparatu. Svaki drugi dan provedemo po četiri sata na hemodijalizi i uslovi koji su bili u prošloj montažnoj zgradi su bili zaista nedostojni ljudi, ali smo ipak dočekali ovo. Mi smo 100 odsto invalidi i ono što nama preostaje je da imamo udobniji, stabilniji i komforniji život, pored svih onih stvari koje nam pruža medicina, pružaju nam i ovakvi uslovi, zaključio je Jovičić.


Proces reogranizacije sistema zdravstvene zaštite u Novom Sadu biće nastavljen i u narednom periodu, a u toku je i rekonstrukcija postojećih zgrada u okviru Kliničkog centra Vojvodine.

Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR