Glas Javnosti

DVOJE PLANINARA STRADALO U ROKU OD MESEC DANA: Kada je boravak u planini ozbiljna opasnost?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dvoje planinara izgubilo je život u oktobru tokom planinarenja, saopštio je Planinarski savez Srbije. Poslednja nesreća desila se prošle subote kod Petrovca na Mlavi.

U subotu je nastradala Dragana Ristić Mladenović iz Vranja, dok je izvodila planinarske aktivnosti na Via ferati „Gornjak“ u Gornjačkoj klisuri.

Planinarski savez Srbije napominje da su ovakvi tragični događaji najokrutnije opomene da je planinarstvo lep, ali i opasan sport ukoliko se ne poštuju pravila i procedure.


„Apelujemo na svest planinarskih društava i planinara o neophodnosti poštovanja planinarskih pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava o korišćenju tehničke opreme“, navodi savez.

Dodaju da sa promenom godišnjeg doba dolaze i znatno nepovoljniji vremenski uslovi koji zahtevaju povećanu koncentraciju, dobru fizičku spremu, adekvatnu obučenost i opremljenost.

Planinarski savez opoinje da bez svega navedenog boravak u planiniu takvim uslovima predstavlja ozbiljnu opasnost.

„Takođe želimo da ukažemo početnicima, ali i onima iskusnijima, da se u planinarske aktivnosti ne kreće bez osnovne planinarske obuke, odgovarajuće specijalističke obuke i bez nadzora sportskih stručnjaka sa odgovarajućom dozvolom za rad. Nesreće su, na žalost, sastavni deo svakog sporta, upravo iz tog razloga Planinarski savez Srbije iz godine u godinu donosi sve strožije pravne akte sa ciljem podizanja bezbednosti učesnika planinarskih akcija, a sa željom da u budućnosti imamo što manje nesreća sa tragičnim ishodom“, navodi se u saopštenju.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR