Glas Javnosti

Inicijativa za prisustvo pratnje tokom porođaja dobija podršku: Kako implementirati ovu praksu?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Inicijativa za omogućavanje pratnje porodiljama tokom porođaja dobila je široku podršku širom Srbije, nakon što je više od 190.000 ljudi na platformi "Kreni-promeni" potpisalo peticiju za besplatnu pratnju u porodilištima.

Peticija, motivisana brojnim prijavama akušerskog nasilja, predstavlja apel Ministarstvu zdravlja da se usvoji praksa koja je već uobičajena u mnogim delovima sveta. Zahtevi su predati na dvadeset lokacija, ističući potrebu za promenom.

Uslovi za implementaciju ove prakse variraju. Pre pandemije, porodilište u Nišu omogućavalo je prisustvo očeva tokom porođaja, pod uslovom da su prethodno pohađali školu roditeljstva. Međutim, zbog pandemije, ova praksa trenutno nije moguća. Kako kaže doc. dr Dejan Mitić, takva prisutnost je bila izuzetno pozitivna, kako za porodilje, tako i za osoblje porodilišta.


Incidenti akušerskog nasilja u Vranju i drugim gradovima potaknuli su lokalne zajednice na akciju, ali odgovori zdravstvenih centara često nisu zadovoljavajući. U Vranju, na primer, renoviranje ginekološkog odeljenja odlagalo je uvođenje pratnje, dok su u Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici preduzeti koraci ka prevenciji takvih incidenata i podršci porodiljama.

Iako su neka porodilišta već prilagodila svoje uslove za uvođenje pratnje, još uvek postoje prepreke, uključujući epidemiološke mere. Inicijativa "Kreni-promeni" i dalje se zalaže za brzu implementaciju ove prakse, naglašavajući da su rođenje deteta i podrška porodilji prioriteti koji ne bi trebalo da čekaju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR