Glas Javnosti

KAKO JE MALČANSKI BERBERIN ZAVRŠIO NA DOŽIVOTNOJ ROBIJI: 'Ako su mediji ili država uticali na presudu TO JE SRAMOTA!'

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Kako je opravdana doživotna robija za Malčanskog berberina?

Slučaj Ninoslava Jovanovića iz Malče, poznatijeg javnosti kao Malčanski berberin, potresao je celu Srbiju.

Na nogama su bili narod, mediji, policija, država, pravosuđe i svi su pomno pratili otmicu, spašavanje devojčice Monike K. (13), pa onda i njegovo hapšenje. Kao logičan sled okolnosti je da se isto tako isprati i njegovo suđenje, a najviše ovo poslednje, donošenje presude kojom je izrečena doživotna kazna zatvora.

Ovaj slučaj jedan od najzastupljenijih u medijima kada je u pitanju crna hronika, naravno, sa razlogom.

Međutim, postoje mnoge nedoumice u ovom slučaju u koje javnost, a ni bilo ko drugi ko nije u direktnoj vezi sa ovim slučajem, nije imao uvid.

Za ovih godinu dana često je postavljano pitanje da li je devojčica silovana, a odgovori su dolazili samo od nezvaničnih izvora.

Niko od ljudi koji bi mogli da daju adekvatan odgovor nije odgvorio na pitanje jer je ovaj dokaz tajni deo suđenja u koji javnost nije upućena.

Takođe, deo o kome je bilo polemike jeste da li je Ninoslav Jovanović psihijatrijski slučaj ili je u potunosti uračunljiv.

Foto: Glas javnosti/Ilustracija

Ono što su bile informacije, takođe nezvanične, jeste da je Jovanović zaista mentalno oboleo, da ima niži koeficijent inteligencije, manjak socijalne zrelosti i socijalne kompetentnosti, što samim tim implicira da osobe poput njega žive "izvan sveta" tj. van uobičajenog socijalnog poretka i ne osećaju se sigurno u toj sredini jer nemaju veštine u komunikaciji i nisu profesionalno afirmisane.

Ipak, doneta je odluka da je osuđenik u potpunosti uračunljiv.

Prema jednima osuđen za otmicu i zlostavljanje maloletnog lica, prema drugima je optužen za krivična dela kidnapovanja i zlostavljanja, te da je osuđen na 11 godina zatvora zbog otmice i doživotnu kaznu zatvora zbog silovanja u produženom trajanju. Iz priloženog nije najjasnije za koja krivična dela je Jovanović optužen, a za koja osuđen.

Bilo bi nam još lakše da shvatimo težinu slučaja kada bi nam bili dostupni materijali sa psihijatrijskog veštačenja Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

Za Jovanovićev slučaj doneta je presuda doživotne robije, koja je bila, kako se smatra, jedina opravdana i samim tim očekivana.

Imajući u vidu da je izmene KZ predložila i izglasala javnost, a ne „stručnost“, ostaje da vidimo kakva će biti iskustva sa izrečenom kaznom doživotnog zatvora, kada Jovanović više ne bude živ. 

Kako je doneta presuda?

 

Ono što javnost ne zna je očigledno ključna stvar u donošenju presude, a to su dva segmenta: da li je bilo silovanja i da li je Jovanović psihijatrijski slučaj.

Naravno, ovo što je javnosti poznato je da je Malčanski berberin osuđivan već 11 puta i da je svaki put činio slična dela, što znači da je nepopravljiv slučaj.

Samo što ni to nije sve, pobeda Igora Jurića, kako to navode pojedini mediji, kao i aplauzi sudiji i braniocu oštećene devojčice, podsećaju na rijaliti program i donose struci jedan gorak ukus neukusa i neznanja. Posebno izjava ove dve dame da će ova kazna sprečiti buduće počinioce da vrše ovakva i slična krivična dela.

Foto: Printscreen

Kroz istoriju su sve mere primenjivane, od vešanja, streljanjai dr., pa se broj najtežih krivičnih dela nikada zbog toga nije smanjio. Nemogućnost uslovnog otpusta dovodi u opasnost sve one koji rade sa osuđeničkom populacijom osuđenom na kaznu doživotnog zatvora, jer oni nemajući motiv da se poprave i jednog dana izađu iz zatvora, mogu vršiti čak i najteža krivična dela dok su u zatvoru.

Uticaj medija

-Mediji uvek utiču na presudu, ne samo sad, već 20 godina unazad, a to je jednostrano prikazivanje kojim formiraju mišljenje javnosti i stvaraju određena očekivanja- rekao je za Glas javnosti advokat Goran Petronijević.

On je naglasio da je to negativna strana medija, ali da ima i ona pozitivna, a to je interesovanje javnosti za slučaj poput ovog.

-U ovom slučaju, Ninoslava Jovanovića, ispunjeni su svi uslovi predviđeni zakonom, samo je bitno da je dokazano da je delo počinio ON- kaže Petronijević.

-Doživotna kazna je opravdana, on je već 11 puta bio osuđivan i nepopravljiv je- zaključuje Petronijević za naš portal.

'Jedina' zamerka na presudu

-Ne sme da ne postoji šansa pomilovanja. Jovanoviću je ovo pravo onemogućeno i sad i zauvek. To je kršenje ljudskih prava, kakav god taj čovek bio. Ipak, takvu odluku ne donose vanzemaljci, već pravnici i socijalni radnici...-  rekao je advokat Toma Fila za Glas javnosti.

On je takođe istakao da je Malčanski berberin nepopravljiv slučaj i da je presuda koja je donesena opravdana, ipak  on smatra da ni mediji, ni društvo nisu imali nikakve veze sa presudom.

-Ako su mediji, ili država, imali uticaj na presudu onda je to sramota za sve nas i za pravosuđe- zaključuje advokat.

Deo struke protivio se predlogu da se uvede doživotni zatvor bez uslovnog otpusta, jer ga smatra nehumanim i protivnom međunarodnim konvencijama koje je Srbija kao članica Sveta Evrope potpisala. Evropski sud za ljudska prava, je međunarodni sud Saveta Evrope (čiji je Srbija član) koji je doneo više odluka koje kao „nečovečno i ponižavajuće“ kažnjavanje podrazumevaju ukoliko osoba bude osuđena na doživotnu robiju, a nema mogućnost da joj se u nekom trenutku razmatra uslovni otpust. Zapravo, svaka osoba koja bude osuđena na kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta mogla bi da tuži Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava. U slučaju da slučaj dobije, građani Srbije bi plaćali obeštećenje.

Sva istraživnja koja su rađena u svetu, pokazala su da se pooštravanjem kaznene politike ne rešava problem, već se skreće pažnja sa odsustva drugih mera koje bi država trebalo da preduzme da bi zaštitila decu od svih oblika nasilja pa i seksualnog.  U Srbiji se prijavljuje oko sedam odsto slučajeva zlostavljanja i silovanja, što govori o nepoverenju dece i roditelja u pravni sistem i društvo u celini.

Sudstvo ne sme biti novi rijaliti u kome bivši kriminalci i zavisnici određuju kome, kada i za koja dela će se suditi i koje će kazne biti izrečene.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR