Glas Javnosti

VELJA NEVOLJA I 44 TELEFONA! U dekodiranim šifrovanim uređajima otkrivene nove slike zverskog mučenja!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, uhapšen je 4. februara kada je u zoru, u automobilu smart, išao ka Rudniku, gde je planirao da spali dokaze

Čak 44 telefona zaplenjena su od pripadnika grupe Veljka Belivuka. Svi su poslati na veštačenje kako bi se eventualno otkrili novi dokazi koji bi Velju Nevolju doveli u vezu sa zločinima za koje se sumnjiči. Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, uhapšen je 4. februara kada je u zoru, u automobilu "smart", išao ka Rudniku, gde je planirao da spali dokaze. Paralelno sa njegovim hapšenjem, u Beogradu i Srbiji odvijale su se akcije privođenja pripadnika njegove grupe.

Belivuku, ali i njegovim saradnicima, zaplenjeni su automobili, ali i mobilni telefoni - čak 44. Kriptovani uređaji, koji su oduzeti po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, poslati su na veštačenje kako bi se pronašli snimci i slike počinjenih krivičnih dela, kao i komunikacija između pripadnika grupe u kojoj pričaju o zločinima.

Ministar policije Aleksandar Vulin je naveo da su ti uređaji sada dekodirani, kao i da su u njima nađeni brojni dokazi krivičnih dela. Za neke od tih krivičnih dela se znalo da ih je počinila Belivukova grupa, a za neke je tek otkriveno da su njihovo delo. Telefoni su dekodirani uz pomoć uređaja visoke tehnologije koji su dobavljeni iz inostranstva.

 
Fotografije mučenja i zverskog iživljavanja

Zasad je poznato da je policija već otkrila brojne ovakve dokaze protiv Belivukove grupe na njihovim telefona. To potvrđuju dosad objavljeni i prisluškivani telefonski razgovori između Belivuka i pripadnika njegove kriminalne grupe, u kojima pričaju o planiranju likvidacije Milana Ljepoje, vođe “Pink Pantera”. Ljepoja je, kako se veruje, brutalno ubijen u Veljinoj vikendici u Ritopeku, jer se “previše osilio” i “želi da preuzme Niš”. Otkrivene su i fotografije mučenja i zverskog iživljavanja nad Belivukovim žrtvama koje su pripadnici njegove grupe slali najodanijim "vojnicima", ali i suparničkim grupama, kao poslednju opomenu i podsetnik šta se dogodi onima koji im stanu na put.

Na fotografijama koje su slane preko zaštićene mreže “Skaj” vide se tela na kojima se jasno prepoznaju tragovi mučenja. Ipak, na slikama se ne vide izvršioci ovih stravičnih krivičnih dela.

 
Posebne šifre i trajno brisanje podataka

Kako je "Blic" pisao, telefoni Velje Nevolje i njegovih "vojnika" imali su šifrovanu aplikaciju "Skaj" koja koristi šifrovane podatke koji su praktično nemogući za "provaljivanje", jer koriste posebnu vrstu zaštite. Čak je moguće i da se unošenjem posebne šifre izbrišu trajno svi podaci koji su poslati preko ove aplikacije. Upravo zbog toga je posebno popularna kod kriminalaca, koji plaćaju preko 1.000 evra za "ajfon 7" sa tromesečnom pretplatom na "Skaj". Inače, za aktivaciju licence za ovu aplikaciju potrebno je izdvojiti od 600 do 2.000 evra.

Ova aplikacija je postala naročito popularna nakon zatvaranja EncroChat sistema koji su zapadne obaveštajne službe hakovale pre nekoliko godina i to javno obznanile, otvarajući novu eru u borbi protiv organizovanog kriminala.

 
Hteli da preuzmu poslove Velje Nevolje?

Na teritoriji Srbije otkriven je i novi, tzv. vračarski klan, čiji su članovi trenutno u bekstvu. Prema operativnim saznanjima, oni su blisko sarađivali sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, preneli su mediji.

Nikola Vušović, zvani Džoni, koji važi za saradnika kavačkog klana u Beogradu, navodno je nameravao da sa svojom grupom preuzme poslove Velje Nevolje.

Kako se nezvanično saznaje, upravo je mladi ogranak kavačkog klana s Nikolom Vušovićem Džonijem na čelu navodno planirao da preuzme Belivukove poslove i njegovu kriminalnu mrežu u Beogradu i Srbiji. Navodno, Vušović se trenutno nalazi u Španiji.

(Glas javnosrti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR