Glas Javnosti

VELIKA SRAMOTA: POLICAJCI I TAKSISTI PLJAČKAJU INDIJCE NA BEOGRADSKOM AERODROMU!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Zdravko Rajević, predsednik Odbora za borbu protiv kriminala i korupcije Novog policijskog sindikalnog saveza, kako saznaje Glas javnosti, posetio je danas Ambasadu Indije u Beogradu, gde je razmenio vrlo intrigantne informacije o kriminalnim radnjama koje se, u dužem periodu, dešavaju prema građanima Indije na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”.

Zdravko Rajević je, takođe, potvrdio Glasu javnosti da je ovaj vrlo značajni sastanak u Ambasadi Indije realizovao posredstvom licenciranog agenta Ujedinjenih nacija, pripadnika Odeljenja za transnacionalni trafiking, koje je pravno registrovano u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Za Glas javnosti Zdravko Rajević objašnjava i razloge i okolnosti koje su dovele do ovog značajnog sastanka:

– Novi policijsko sindikalni savez došao je do saznanja da se državljani Indije praktično pljačkaju prilikom ulaska u Srbiju, i to ni manje, ni više nego na međunarodnom aerodromu “Nikola Tesla”. Postoje indicije da je modus operandi delovanja ove organizovane kriminalne grupe sledeći: na aerodromu postoje korumpirani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji pri dolasku turista iz Indije, bez obzira na uredno prijavljen boravak i bez realnih bezbednosnih smetnji, ali koji pre svega kod sebe imaju dosta novca, bivaju sprovedeni u određenu prostoriju na aerodromu koju Indijci, u žargonu, nazivaju “soba”. U toj “sobi” oni se ucenjuju da svako od prisutnih preda određenu količinu novca. Uglavnom se zahtevani iznosi kreću šaroliko, od 200 do 300 evra, ukoliko “bez smetnji” žele da uđu u Srbiju - priča Rajević za Glas javnosti.

PLJAČKU POLICAJACA NASTAVLJAJU TAKSISTI

– Bez obzira na nelegalno predati novac, Indijci se i dalje onda satima zadržavaju u pomenutoj “sobi”. Oni ponosniji, koji odbiju da daju novac, bivaju deportovani u zemlju iz koje su i došli, dok ovi, da kažem uporniji da vide Srbiju, kasnije bivaju upućeni ka izlazu aerodroma. Ali, njihovim mukama nije kraj, jer ih dalje čekaju organizovane ekipe taksista tzv. “divljaka” koji ih bukvalno na silu uguravaju u svoja vozila, otimaju im torbe i stavljaju u prtljažnik. Ipak, ne odvoze ih na željenu destinaciju, to jest adresu koju turisti iz Indije zahtevaju, već ih odvoze u neku nedođiju, gde ih izbace iz vozila, izotimaju novac, a torbe im nekad vrate, a nekad ne – iznosi Rajević gotovo neverovatnu tvrdnju i dodaje:

– Ukoliko su neki Indijci borbeniji, a što se često dešava, bivaju i fizički napadnuti od strane ovih razbojnika i pretučeni. To je momenat kada turista iz Indije odlučuje da li da nastavi boravak u Srbiji ili da se vrati nazad odakle je došao. Slika koju je zasad stekao o Srbiji je krajnje ružna i u velikom broju slučajeva odlučuju da se vrate na aerodrom i nazad u Indiju. Ukoliko se, ipak, odluče da ostanu dalje u Srbiji, sreću se dalje sa problematikom da budu greškom shvaćeni kao neregularni migranti, iako potiču iz najvećih drušvenih slojeva Indije. Dodatni problem jeste kada Indijac pokuša da u policiji podnese krivičnu prijavu da je pokraden ili opljačkan.

U PITANJU JE ORGANIZOVANI KRIMINAL

– U Srbiji skoro da nema prevodioca za indijski jezik i policajci nisu u mogućnosti da evidentiraju njihove krivične prijave. Desi se da ukoliko znaju engleski jezik, onda naš policajac koji radi na evidentiranju krivičnih prijava ga ne govori. Tako da  problem oko prijema krivične prijave i daljeg sprovođenja istrage ostaje neizvestan. Opljačkani Indijci našli su put da se požale upravo našem Novom policijsko sindikalnom savezu, koji na osnovu svega što im je predočeno, lako dolaze do zaključka da iza ovog kriminala stoji neko mnogo jak iz državnih i bezbednosnih struktura, koji prikriva ovaj kriminal dugi vremenski period, i da je reč o najsloženijim oblicima korupcije - navodi Rajević.

– Zbog borbe protiv ovakvih vidova kriminala, jedan od ključnih ljudi našeg sindikata, Momčilo Vidojević, ostao je bez posla u policiji, praktično bez valjanog obrazloženja. Bez obzira na sve, mi nastavljamo istim tempom. Danas smo primljeni u indijsku ambasadu zajedno sa oštećenim državljanima Indije, gde smo izneli naš jasan stav da ćemo dati sve od sebe da se zaštite elementarna ljudska prava indijskih državljana u Srbiji, koja su zagarantovana poveljom Ujedinjenih nacija. Takođe, ovom prilikom smo pozvali ambasadora, kao i njegove oficire za bezbednost da postanu počasni članovi našeg policijskog sindikata – ispričao je Zdravko Rajević ekskluzivno za Glas javnosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR