Glas Javnosti

VELIKA MEĐUNARODNA AKCIJA POLICIJE: Otkriveno stotine ukradenih automobila i krijumčara migranata

Hronika
Autor: Glas javnosti

Saradnjom policija iz 25 evropskih država otkrivena je grupa evropskih kradljivaca automobila.

U akciji naziva “Mobile 6”, čiji je prioritet borba protiv organizovanog imovinskog kriminala, otkriveno je ukupno 505 ukradenih automobila, 16 čamaca, 2.000 ukradenih delova vozila, 32 vanbrodska motora i 248 falsifikovanih dokumenata. Pored toga, identifikovano je čak 209 krijumčara migranata.

Akcija koju je vodio Fronteks uz pomoć Evropola i INTERPOL-a sprovedena je u oktobru 2023. na spoljnim kopnenim granicama EU i graničnim lokacijama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Moldaviji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, navedeno je u saopštenju. U njoj je učestvovalo oko 400 policajaca iz 25 zemalja.


“Policija je tokom operacije identifikovala razne kriminalne taktike, uključujući nekoliko slučajeva koji uključuju takozvane ‘klonirane automobile’. Kriminalci koriste lične isprave drugog vozila, obično uništenog automobila, iste marke, modela i boje. Ta dokumenta pokazuju nadležnima iz graničnih kontrola u vezi sa potragom za ukradenim automobilom. Ovakvi incidenti predstavljaju sve veći problem za granične službenike, jer se sofisticiranost falsifikovanih identifikacionih brojeva vozila povećava“, naveo je Evropol u saopštenju.

Kako su dodali, u akciji su učestvovale policije EU država: Austrije, Bulgarske, Hrvatske, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Grčke, Nemačke Italoje, Letonije, Litvanije, Holandije, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovačke i Španije, kao i država van Unije: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR