Glas Javnosti

UKRALI MU VIOLINU IZ 1800. GODINE i uskoro izlaze pred PRED SUD: Kako je nestao instrument LAJKA FELIKSA od 250.000 dolara i KOLIKA JE CENA NAJSKUPLJEG 'STRADIVARIJA'? (VIDEO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Naš proslavljeni violinista Lajko Feliks, našao se u središtu skandala kada mu je iz automobila ukradena skupocena violina a 22. seprtembra počinje suđenje lopovima koji su mislili da se obogate preko noći.

Osnovni sud u Bečeju zakazao je za 22. septembar početak suđenja P. J. (43) iz Stare Pazove i N.S. (51) iz Temerina povodom optužbi da su ukrali skupocenu violinu iz 1800. godine, muzičkom umetniku Lajku Feliksu.

Optuženi su na pripremnom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, ostali pri odbrani da nisu učestvovali u krađi instrumenta, dok je tužilaštvo ponovilo navode iz optužnice, preneo je list Dnevnik.

Violina marke Domenico Montano, ukradena 1. novembra 2019. godine u Bačkom Petrovom Selu, pronađena je neoštećena mesec i po dana kasnije u Novim Banovcima i tim povodom su uhapšeni osumnjičeni.

Skupoceni instrument iz 1800. godine ukraden je 1. novembra oko podneva iz muzičarevog autobila dok je sa suprugom bio na groblju.

On je posle izjavio da violinu svuda nosi sa sobom, ali da nije hteo da je unosi na groblje, pa je ostavio u koferu na zadnjem sedištu u kolima. Kada se vratio, instrumenta nije bilo.

Muzičar je violinu iznajmio od jednog kolekcionara iz Beča, kako bi na njoj svirao, a reč je, kako je tada rekao, o vrlo retkoj violini i na celom svetu ima samo 15 takvih. Osim što je iz 1800. godine, njena osobenost se ogleda i u tome što je napravljena u italijanskoj Kremoni i vrlo je kvalitetna, piše Dnevnik .

Veštačenjem je procenjeno da violina košta oko 250.000 evra.

Najkuplja violina vredi 11 miliona evra

Cena violine s godinama raste, a najskuplji primeri dostižu vrtoglave vrednosti i do desetak miliona evra.

Violina Lejdi Blant, koju je napravio čuveni majstor Antonio Stradivari prodata je 1971. godine za 84.000 funti. Tada je čast da je isproba imao Jehudi Menjihin kako bi potvrdio njenu autentičnost i zvuk.

Ona je 2011. godine dostigla vrednost od 11 miliona evra, što je dosadašnji rekord. 

Inače sama violina je napravljena 1721. godine i to u dobu koje predstavlja Zlatno vreme proizvodnje ovih instrumenata. Ona je s godinama prelazila iz ruke u ruku različitih kolekcionara a ime joj je dala unuka Lorda Bajrona Ana Lovles.

(Glas javnosti/Tanjug)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR