Glas Javnosti

UKINUTA PRESUDA ŠARIĆU, predmet vraćen Apelacionom sudu na PONOVNO ODLUČIVANJE!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje.

Ovom odlukom VKS je usvojio vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude.

Drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost "funkcionalne prirode" to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je doneta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda, napominje se u presudi.

Drugostepenom presudom je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, napomenuo je VKS, dodajući da se to osnovano ukazuje zahtevom za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog Darka Šarića, advokata Radoslava Baćovića i Danila Šarića.

Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR