Glas Javnosti

UHAPŠENA BANDA U MAĐARSKOJ, VARALI I IZ SRBIJE!

Hronika
Autor: Glas javnosti

U Mađarskoj su, u okviru međunarodne policijske akcije, koja je sprovedena u pet zemalja, uključujući Srbiju, uhapšene dve osobe, lideri organizovane kriminalne grupe, koji su odgovorni za gubitak poreza u iznosu od 9,7 miliona evra u državnom budžetu te zemlje, saopštio je danas Evropol.

Kako se navodi u saopštenju, 23. juna su pretražene 33 prostorije, koje pripadaju članovima kriminalne bande, u Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Češkoj i Slovačkoj, kako bi se razotkrila dvogodišnja prevara izbegavanja plaćanja poreza na dodatnu vrednost mađarskim vlastima.

Kriminalna grupa kupovala je od hrvatskih proizvođača prehrambrene proizvode, za koje postoji velika potražnja, poput šećera i jestivog ulja, uz pomoć kompanija koje su registrovane u Češkoj i Slovačkoj.

Roba je potom prebačena u Mađarsku, bez plaćanja PDV-a i onda predata trgovcima na domaćem tržištu.

Time što nisu uplatili PDV u mađarski budžet, cena njihove robe je bila niža za 27 odsto. Na taj način oni su mogli da ponude prehrambrene proizvode po veoma konkuretnoj ceni, čime su stekli protivpravnu korist.

Međunarodna akcija sprovedena je nakon istrage, koju je predvodila Mađarska nacionalna uprava za poraze i carinu, koja je u ovom slucaju sarađivala sa češkom policijom, srpskom Upravom kriminalističke policije-Odeljenje za borbu protiv korupcije, austrijskom kancelarijom za istraživanje poreza, austrijskom policijom Salcburga i Tirola, kao i slovačkom policijom, dodaje se u saopštenju.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR