Glas Javnosti

Mileta Miljanić, vođa grupe "Amerika", uhapšen u Njujorku

Hronika
Autor: Glas javnosti

Mileta Miljanić, jedan od najmoćnijih članova balkanskog podzemlja i vođa kriminalnog klana poznatog kao „grupa Amerika“, uhapšen je prošle nedelje u Njujorku u Sjedinjenim Američkim Državama zbog posedovanja oružja, piše portal Krik.rs. Miljanića je uhapsio FBI, a iz tužilačkih dokumenata se naslućuje da je hapšenje deo neke veće istrage.

Agenti FBI-ja i drugih američkih policijskih agencija su 23. februara pretresli stan u Kvinsu, delu Njujorka, u kome je Miljanić živeo sa porodicom. U spavaćoj sobi, u fioci noćnog stočića, agenti su pronašli poluautomatski pištolj. Miljanić je priznao da je oružje njegovo i potom je uhapšen, a dan kasnije mu je određen pritvor.Još uvek se ne navodi zbog čega je tačno pretresan Miljanićev stan, ali se naslućuje da je to deo neke veće istrage. Naime, u nalogu za pritvor tužilac se poziva na zakon o borbi protiv trgovine drogom.

Sa druge strane, Miljanićevo ime je nedavno spomenuto u drugom velikom slučaju u Njujorku – postupku koji se zbog korupcije vodi protiv Džejmsa Kahila, moćnog šefa unije sindikata i bliskog prijatelja guvernera Endrjua Komoa. Miljanićeve veze u Americi dosežu visoko. Zbog slučaja šverca kokaina Miljanić je u Njujorku optužen 2003. godine, ali suđenje nikada nije počelo – verovalo se da je pod zaštitiom neke policijske agencije u Americi.

Mileta Miljanić godinama je na čelu najdugovečnijeg i jednog od najmoćnijih kriminalnih klanova sa naših prostora – poznatog kao „grupa Amerika”. 

Grupa je nastala sedamdesetih godina u imigranskoj srpskoj zajednici u Americi. Njeni osnivači su bili bliski tamošnjoj kriminalnoj bandi „Vestis“ (Zapadnjaci) koja je bila glavna u njujorškom naselju Paklena kuhinja, ali i čuvenom mafijašu Džonu Gotiju koji je predvodio italijansku porodicu Gambino.

Sumnja se da je „grupa Amerika” počinila niz likvidacija u Srbiji 90-ih godina, a njen tadašnji šef bio je Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac. Grupa je imala jake veze sa službom Državne bezbednosti i ljudima koji su bliski Jovici Stanišiću, tadašnjem šefu ove obaveštajne agencije. 

Raičević je nestao 1997. godine i nakon toga upravljanje klanom preuzima Miljanić.

Grupa je od tada razvila mrežu za trgovinu kokainom na čak četiri kontinenta. Tokom poslednje dve decenije ukupno je zaplenjeno više od pet tona kokaina koji je pripadao članovima ovog klana. Prema informacijama italijanske policije grupa je uspostavila monopol nad pomorskim rutama droge i bila jedan od vodećih aktera u trgovini kokainom između Južne Amerike i Evrope.  

Podaci do kojih su novinari došli pokazuju da su članovi grupe održali veze sa srpskom obaveštajnom agencijom, preimenovanom u BIA, i nakon Stanišića. Obaveštajci su kriminalcima dostavljali poverljive informacije, ali i oružje.

Nekoliko događaja ukazivalo je da su verovatno imali zaštitu i u Americi.

Miljanić je, naime, pobegao iz Italije 2010. godine, pre nego što je odslužio zatvorsku kaznu za šverc kokaina. Nakon toga nije se ni trudio da se sakrije i nastavio je da živi u Njujorku. Nikada nije izručen Italiji.

Osim toga, u Njujorku je još 2003. godine protiv njega podignuta optužnica za šverc droge – ali suđenje nije nikada zakazano.  

U maju 2016. godine Miljanić se pojavio na snimku iza Ivice Dačića, tada ministra spoljnih poslova, tokom njegove posete ostacima izgorele srpske crkve na Menhetnu, u srcu Njujorka. Dačić je novinarima KRIK-a tada kazao da Miljanića ne poznaje i da mu je on predstavljen kao glavni donator crkve.  

„Rekli su mi da je (Mileta Miljanić) crkvi dao više para nego svi oni tamo. Nisam znao da će to da me zadesi. Više ne smeš ni u crkvu da ideš“, rekao je tada Dačić.

(Glas javnosti/Krik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR