Glas Javnosti

UHAPŠEN DIREKTOR RESAVICE: Ko je ZORAN VUČKOVIĆ, umešan u MALVERZACIJE i pranje novca! (VIDEO)

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Zoran Vučković, direktor JP Resavica, uhapšen je u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, a policija je uhapsila tri osobe koje su malverzacijama u vezi sa ugovaranjem kupovine vozila i radnih mašina oštetile Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica za oko 40 miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Uhapšeni su odgovorno lice Resavice M. V. (1984), odgovorno lice preduzeća Rembas trans V. P. (1984) , dok se odgovorno lice Imperia kompani A3 plus iz Beograda Z. V. (1969) tereti za krivično delo pranje novca.

Krivična prijava podneta je protiv muškraca starog 55 godina iz preduzeća Rembas trans zbog sumnje da je učinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni se terete da su o maja 2018. do novembra 2020. godine organizovali navodnu nabavku većeg broja autobusa i radnih mašina za potrebe Rembas transa od Imperia kompani A3 plus.

Resavica je Imperia kompani A3 plus na ime depozita kao garancije za realizaciju posla isporučila ugalj iz svog proizvodnog asortimana, uplatila novac i ustupila potraživanja u ukupnom iznosu od 47.591.172 dinara, iako preduzeće nije obavilo ugovorenu isporuku vozila i radnih mašina, već je isporučilo samo jedan autobus.

Na taj način oni su, kako se sumnja, oštetili Resavicu za ukupno 39.519.699 dinara i omogućili sticanje protiovpravne imovinske koristi preduzeću Imperia kompani A3 plus u iznosu od 24.519.699 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ko je uhapšeni Zoran Vučković? 

Zoran Vučković je bio direktor Demokratske stranke Srbije, onda je napustio tu poziciju i počeo je da vodi predsedničku kampanju Vuka Jeremića.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP-a, u saradnji sa BIA, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsili su tri osobe koje su malverzacijama u vezi sa ugovaranjem kupovine vozila i radnih mašina oštetile Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” za oko 40 miliona dinara. 

Zoran Vučković (52) je kao odgovorno lice „Imperia kompani A3 plus“ DOO iz Beograda, preko preduzeća koje je u njegovom vlasništvu poslovao u koruptivnoj sprezi sa svim rukovodiocima JP PEU „Resavica“. Uhapsili su ga zajedno sa Markom Vukovićem, v.d. direktorom JP PEU „Resavica“ zbog izvlačenja sredstava iz tog preduzeća za usluge i ugovorne obaveze koje nisu realizovane.

Takva „saradnja“ Zorana Vučkovića sa rukovodiocima JP PEU „Resavica“ postojala i ranije, prenosi Objektiv.

Modalitet dodeljivanja poslova Zoranu Vučkoviću, podrazumevao je raspisivanje tendera od strane JP PEU „Resavica“ i njenih ćerki firmi „Rembas trans“, na čijem je čelu bio Boban Branković iz Despotovca (poznanik Zorana Vučkovića, koji je takođe uhapšen) i „Đula“ d.o.o., radi nabavke osnovnih sredstava za rad i pružanje usluga, za šta su firme Zorana Vučkovića, kao kompenzaciju preuzimale ugalj, uz precenjivanje vrednosti usluga i cene sredstava, i uz prioritetno preuzimanje većih količina uglja po povlašćenim cenama (od čije prodaje je kasnije ostvarivao značajnu korist).

Nakon što je Stevan Dželatović promenio menadžersku strukturu preduzeća da bespogovorno izvršava njegove naloge, intenzivirana je saradnja s firmama u vlasništvu Zorana Vučkovića (Stevan Dželatović i Zoran Vučković su kumovi) i to sa „Aleksandrija CO Expert“ d.o.o, „Meleargis“ d.o.o. (u fiktivnom vlasništvu supruge Zorana Vučkovića), „Eko-Bonus” d.o.o., kao i „Imperia Company A-3 plus“ d.o.o.

Početkom 2017. godine, umesto Stevana Dželatovića, koji je uhapšen zbog korupcije, na mesto v. d. generalnog direktora JP PEU „Resavica“, postavljen je Marko Vuković.

(Glas javnosti/Objektiv)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR