Glas Javnosti

U ŽIVOTNOJ SU OPASNOSTI: MINISTARKA GRUJIČIĆ O ZDRAVSTVENOM STANJU RANJENIH U PUCNJAVAMA

Hronika
Autor: Glas javnosti

Ispred Urgentnog centra u Beogradu ministarka zdravlja Danica Grujičić obratila se javnosti i detaljno govorila o stanju ranjenih nakon pucnjave u Mladenovcu i u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru.

- Medicina nije zakazala. Veliki broj mojih kolega koji su bili tu, radili su non-stop, sada su otišli na zaluženi odmor, radilo je šest sala istovremeno. Ne pamtimo ovakvo vreme od devedesetih. Dva dečaka iz Tiršove su puštena kući, devojčica je kritično - kaže Grujičić.

- Dečak i devojčica i zajedno sa nastavnicom su spušteni u manje intenzivnu negu, ali nažalost drugi dečak je u jako teškom stanju. Ima oštećenje kičmene moždine i ne pokazuje znake pomeranja ruku i nogu, te da tome moramo raditi, a profesorka i devojčica će morati da budu operisane ponovo, navela je ministarka zdravlja.


Kada je reč o pucnjavi od sinoć, kako je saopštila, pacijent M.M. imao je površnu ranu grudnog koša i to grudne kosti i kože i trbušne maramice. Nije imao povrede unutrašnjih organa trbuha, jutros je operisan, stabilan.

– N.N. devojka, 2006. godište, imala je povredu glave i bešike, hematom sa desne strane čeonog temena je odstranjen, nažalost, i pre operacije nije videla na levo oko i tu se zaglavio metak i nju će verovatno čekati još jedna intervencija. M.A, devojka 2005. godište je najteže povređena, imala je dva prostrela sa velikim oštećenjem, velike povrede jetre, bubreg je odstanjen, deo dvanaestopalačkog i debelog creva. Herojsku operaciju su radili moje kolege hirurzi. Mladiću je povređena arterija, ušao je u operaciju u stanju šoka, kolege su zaustavile krvarenje i rešili prelom desne natkolenice. Njemu sleduju dve intervencije. V. N, 2003. godine povrede natkolenice i prepone, biće urađene ortopedske intervencije. S.J. je operisan, operacije su završene u jutarnim setima, nema znake pomeranja nogu ali to može biti prolazno - istakla je Grujičić, pa nastavila:


- Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u celoj akciji, a posebno mojim kolegama koji su sinoć ovde radili neverovatnom brzinom. Prostrelne rane su takve da ne možete nikada da budete sigurni šta će se dešavati. Svi u lancu su radili kako treba.

U UC je smešteno troje đaka, od kojih je jedan teško povređen, i nastavnica, a u "Tiršovoj" je troje dece, među kojima devojčica koja je i dalje kritično.

U Urgentnom centru, u KBC "Dragiša Mišović" i u smederevskoj bolnici smešteni su povređeni iz masakra u okolini Mladenovca.


- Hvala hitnoj pomoći Mladenovca, koji su došli u roku od 10 minuta, njihove tri ekipe, a posle njih tri ekipe iz Smedereva koje su takođe brzo došle, a nakon 37 minuta od poziva došlo je pet ekipa iz Beograda. Čak je i policija rekla prvo je stigla hitna, pa tek onda mi. Kolege su napravile pravu trijažu, ali nažalost, tri pacijenta su preminula u Mladenovcu, kao i jedan dečak u Orašju. Pokušana je reanimacija, ali ništa nije uspelo, nažalost. Prostrelne rane su takve da ne možete nikada da budete sigurni šta će se dešavati. Svi u lancu su radili kako treba. Svi su odreagovali dobro. Preminuli u Mladenovcu nisu mogli da budu spaseni. Preminuli su na licu mesta. Hvala onima koji su učestvovali u razoružavanju ovog mladića, ali i mojim kolegama koji su sve uradili kako treba - rekla je ministarka i dodala da je sinoć osam preminulo, a 13 zadobilo povrede i da su svi u životnoj opasnosti.
Govoreći o incidentu Leskovcu, Grujičić je rekla da je dete pogođeno zrnom ugroženo, jer je zrno pogodilo kritično arteriju nakon čega je dečak izgubio litar i po krvi.

- Hvala svima koji su dali krv i pomogli ovim ljudima. Iz zavoda za transfuziju rekli su da su danas dobili preko 1.800 jedinica. To samo pokazuje koliko naš narod u ovim situacijama ima empatije. Apelujem na roditelje, sklonite to oružje. Što se tiče podrške, devet psihijatra je otišlo u OŠ “Vladislav Ribnikar”, na zahtev direktore te škole da pomogne roditeljima i deci - rekla je ministarka, prenose Novosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR