Glas Javnosti

U KAMENOLOMU KOD RAŠKE OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA: Sledi istraga Komisije za nestala lica Vlade Srbije

Hronika
Autor: Glas javnosti

U kamenolomu kod Raške, u mestu Kiževak pronađeni su posmrtni ostaci koji mogli bi da budu tela 15 lica sa Kosova za kojima se traga od završetka ratnih sukoba, ali tek sledi nastavak iskopavanja i DNK analiza.

Lokaciju obezbeđuje MUP Srbije, a kako je potvrdio Veljko Odalović predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, koji se nalazi u Raškoj posmrtni ostaci uz delove odeće pronađeni su juče.

- Radove smo prema proceduri, odmah zaustavili, do naredne odluke suda. Tužilaštvo za ratne zločine završilo je svoj deo posla, a sada sudija odlučuje tako što izdaje naredbu o dinamici, merama, o tome ko će prisustvovati, i tu odluku očekujemo u narednih dan-dva, kazao je Odalović, a prenosi Kossev

Na lokaciji su uz predstavnike suda prisutni i forenzičari, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, Euleksa, kosovske radne grupe za nestale, kao i kosovski forenzičari i stručnjaci.

Odalović nije mogao kaže, u ovom trenutku, koliko se tela nalazi na ovoj lokaciji, s obzirom da su radovi privremeno zaustavljeni do odluke sudije.

Ako se pretpostavke ispostave kao tačne, u pitanju su tela 15 nestalih osoba sa Kosova, ali je Odalović naglasio da tek predstoji završetak iskopavanja i forenzičko ispitivanje.

-Za sada su i dalje u pitanju NN lica, čiji identitet će biti utvrđen kada se obavi DNK analiza", rekao je Odalović. Prema poslednjim podacima, 1.643 osobe i dalje se vode kao nestale iz sukoba na Kosovu i Metohiji.

(Glas javnosti/ KoSSev)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR