Glas Javnosti

TUŽILAŠTVO ĆUTI O OSLOBAĐANJU osumnjičenog za podstrekivanje na UBISTVO

Hronika
Autor: Glas javnosti

Uznemireni meštani Lebana reagovali zbog toga što osumnjičeni slobodno šeta gradom.

Prošlo je više od 15 dana kako smo Višem javnom tužilaštvu u Leskovcu poslali zahtev za odgovor na pitanja da li je i pod kojim uslovima M.P. iz Novog Sela, uhapšen zbog podstrekivanja na ubistvo pedesetjednogodišnjeg Nenada S. iz sela Konjino čije telo je pronađeno u šumi kod Lebana, pušten na slobodu, a odgovor iz ove institucije (kao po običaju) nismo dobili, piše portal Rešetka.

Redakciji Rešetke 26. januara su se javili su se zabrinuti i uznemireni meštani Lebana i okoline tvrdeći da već nekoliko dana na slobodi viđaju M.P. iz Novog Sela.

Policija je saopštila 28. decembra prošle godine  da se sumnja da je M.P. svog dedu T. P. nagovorio da ubije pedesetjednogodišnjeg muškarca sa kojim se, prethodno, dogovorio da ga odveze u šumu. Tada je saopšteno da je njima određen pritvor, ali ne i na koliko dugo.

– Kako i na koji način nije u pritvoru? Možda bi trebalo nekog nadležnog pitati po kom osnovu je na slobodi. Svi ga gledamo kako se slobodno šeta Lebanom i čudimo se, piše u jednoj od poruka koje su stigle na adresu redakcije.

Na (ne)transparentnost rada tužilaštva na jugu Srbije ukazivao je pre nekoliko dana u republičkom parlamentu i opozicioni narodni poslanik iz Leskovca Nebojša Cakić.

– Jedna od najvažnijih stvari generalno u ovom krivičnom pravu kojim se bavi tužilaštvo, jeste specijalna i opšta prevencija. Jedna od stvari kojom se ta prevencija ostvaruje jeste i to da građani znaju da je neko ko je uradio krivično delo osuđen ili, ako nije osuđen, odnosno u ovom slučaju kod tužilaštva ako nije podneo optužnicu, treba da se zna zašto, kazao je Cakić I dodao da se uglavnom vidi pred kamerama da je neko uhapšen, odnosno određen mu pritvor i nakon toga se dalje ne zna šta se desilo sa tim predmetom.

Naveo je primer iz Leskovca:

- U Leskovcu je visoki državni i partijski funkcioner bio u pritvoru. Imamo svedoka koji je priznao izvršenje krivičnog dela i do dan-danas, posle tri ili četiri godine niko ne zna, ja imam neku informaciju da je javni tužilac odustao od gonjenja, ali niko ne zna zbog čega i kako je odustao od krivičnog gonjenja i pri čemu možete da zamislite kakva je reakcija svih normalnih ljudi. Dakle, znam da je neko uhapšen i jednostavno znam da mu ništa ne fali, prema tome, to je toliko kontraproduktivno, ohrabruje ljude da vrše krivična dela. Dakle, javnost postupka mora da bude podignuta na viši nivo, zaključio je Cakić.

Deda i unuk iz Novog Sela uhapšeni su zbog ubistva N.S. iz sela Konjino, čije telo je pronađeno u šumi kod Lebana. Novinari su imali informacije da je nesrećni čovek ubijen, kao i to da mu je pucano s leđa u vrat iz vatrenog oružja, ali ni policija ni tužilaštvo to nisu želeli zvanično da potvrde. Uviđaj na mestu ubistva trajao je skoro 48 sati, rečeno je tada novinarima, zbog nepristupačnog terena i guste magle, podseća Rešetka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR