Glas Javnosti

TUGA! UBIJENE SESTRE SA BEŽANIJE NA KRAJU SAHRANILA OPŠTINA: Jelisavetu i Gordanu zaboravili najbliži

Hronika
Autor: Glas javnosti

Sestre Jelisaveta (76) i Gordana (78) Đurić iz Beograda, koje je na Božić zaklao Goran Đokić (37) u njihovom stanu na Bežanijskoj kosi, sahranjene su tek u ponedeljak na groblju Zbeg.

Pokopane su o trošku opštine Novi Beograd pošto se niko od njihovih rođaka nije javio da ih isprati na večni počinak.

Tela ubijenih sestara su, podsetimo, pronađena u stanu 21. januara, dve nedelje nakon što ih je Goran ubio. Posle obdukcije tela su preneta u hladnjaču u kapelu na Bežanijskoj kosi gde su prema nezvaničnim informacijama bila narednih mesec i po dana.

- Pošto se u tom periodu niko od rođaka nije javio da preuzme obaveze oko sahrane, prema zakonu, sve troškove je preuzela opština Novi Beograd i 27. februara je organizovala pogreb ubijenih sestara na groblju Zbeg. Jelisavetu i Gordanu, koje su bile udovice i nisu imale decu, ispratili su, nažalost, samo grobari - kazao je dobro obavešteni izvor.


Za stravičan zločin saznalo se 21. januara kad su stanari zgrade u Ulici Marka Pola na Bežanijskoj kosi prijavili policiji da danima nisu videli Jelisavetu i Gordanu.

- Patrola je zajedno sa upravnikom zgrade razvalila vrata i ušla u stan. Odmah se osetio jak smrad, a policajci su krenuli da pretražuju prostorije. Jedna sestra je pronađena mrtva u krevetu sa jastukom preko lica dok je druga bila u sedećem položaju na podu, a na glavi je imala tragove krvi. Obe su bile zaklane - rekao je izvor iz istrage.

Odmah se posumnjalo da je motiv zločina koristoljublje pošto su Jelisaveta i Gordana pre ubistva prodale neku kuću. Prvi trag u razotkrivanju zločina otkrile su komšije koje su inspektorima ispričale da je ubijene sestre posećivao nepoznati mlađi muškarac.

- Verovatno je neko saznao da imaju pare pa ih je tipovao. Jedna moja komšinica je na Božić primetila nepoznatog muškarca koji je došao kod Jelisavete i Gordane i od tog trenutka niko ih više nije video - ispričala je tada komšinica ubijenih sestara.


Dok je policija tragala za tim muškarcem desio se neočekivani obrt u istrazi.

Pet dana nakon pronalaska tela, 26. januara, na parkingu na Bežanijskoj kosi u automobilu pronađeno telo je Gorana Đokića. Ispostavilo se da je pištoljem pucao sebi u glavu, a pored njega je bilo oproštajno pismo u kom je priznao da je ubio sestre Đurić!

- Goran je upoznao sestre Đurić u jednom staračkom domu u kom je bio Jelisavetin muž. Goran je tamo servisirao klime sa bratom pa je ostao u kontaktu sa sestrama i između njih se rodio neki čudan odnos. Đokić je često posećivao sestre i pomagao im u nekim sitnim poslovima. Obasipao ih je pažnjom, a one su njega obasipale novcem koji je Goran trošio na kocku - rekao je izvor blizak istrazi.

Jelisaveta se navodno s vremenom zaljubila u znatno mlađeg Gorana pa je počela da se šminka i da farba kosu, želeći da ga zavede, ali nema nikakvih indicija da su započeli ljubavnu vezu.

UBICA ISKORIŠĆAVAO SESTRE

Pretpostavlja se da su sestre u jednom trenutku shvatile da ih Goran samo iskorišćava zbog para, pa je kobnog dana, na Božić, izbila svađa i Đokić ih je ubio nožem, prerezavši im vrat. Nakon toga je ukrao njihove mobilne telefone i platnu karticu sa koje je u narednih petnaestak dana digao milion dinara.

Pošto je imao problema sa kockom, moguće je da je tim parama vratio dugove, nakon čega je iz griže savesti digao ruku na sebe - kazao je izvor iz istrage.

Đokić je iza sebe ostavio suprugu i dve maloletne ćerke kojima se u oproštajnom pismu izvinio za sve što je učinio.

IZBEGLI SAHRANU, A MOŽDA ĆE TRAŽITI STAN?!

Jelisaveta i Gordana Durić živele su same u stanu na Bežanijskoj kosi i za sada nije poznato da li imaju neke naslednike koji bi eventualno pokrenuli ostavinski postupak kako bi nasledili tu nekretninu.

Advokat Marko M. Milutinović objašnjava da u skladu sa Zakonom o sahranjivanju i grobljima troškove sahrane snose osobe koje su bile "dužne da umrlog za života izdržavaju ili da se staraju o njegovom sahranjivanju".

- Ukoliko ne postoji neko ko je dužan da obezbedi sahranu i da snosi troškove onda će to učiniti opština na čijoj teritoriji je preminuli imao poslednje prebivalište. Zakon predviđa i da opština u tom slučaju ima pravo na naknadu troškova od osoba koje su bile dužne da organizuju sahranu odnosno od naslednika imovine preminulog - pojasnio je Milutinović.

Kurir.rs/Informer

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR