Glas Javnosti

ISTRAŽIVAČI IZ CIRIHA RAZVILI NOVU MAŠINU: Naučnici osmislili autonomni bager koji donosi značajan napredak u građevinarstvu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Istraživači sa ETH Cirih su razvili metodu kojom su naučili autonomni bager da samostalno gradi kamene zidove koristeći velike stene i građevinski otpad. Ovaj inovativni pristup predstavlja značajan napredak u građevinarstvu, s obzirom na to da je izgradnja kamenih zidova do sada zahtevala veliku količinu ručnog rada.

Projekat, koji je deo Nacionalnog centra kompetencija za digitalnu fabrikaciju (NCCR dfab), uključuje multidisciplinarni tim istraživača iz različitih laboratorija i katedri ETH Cirih, uključujući "Gramazio Kohler Research", "Robotics Systems Lab", "Vision for Robotics Lab" i Katedra za pejzažnu arhitekturu.
Autonomni bager, nazvan HEAP, uspešno je izgradio zid visok šest metara i dug 65 metara. Zid je smešten u digitalno planiranom i autonomno iskopanom pejzažu i parku. Zahvaljujući senzorima, bager može samostalno da kreira 3D mapu gradilišta i locira postojeće građevinske blokove i kamenje potrebno za izgradnju zida. Posebno dizajnirani alati i pristupi mašinskom vidu omogućavaju mu da skenira i hvata velike kamenje u svom neposrednom okruženju.

Sposoban je i da registruje njihovu približnu težinu i centar gravitacije. Algoritam određuje najbolju poziciju za svaki kamen, a zatim bager samostalno postavlja kamenje na željeno mesto. Autonomna mašina može postaviti 20 do 30 komada u jednom ciklusu, koliko mu se i dostavi u jednoj isporuci.
Na ovaj način se efikasno koriste resursi i lokalno dobijeni materijali poput betonskih ploča ostalih nakon rušenja objekata.


Glas javnosti/ N09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR