Glas Javnosti

GUGL ZABRLJAO: Tuženi da su špijunirali ljude koji su koristili inkognito režim

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Kompanija Gugl prihvatila je nagodbu po tužbi kojom je traženo da plati pet milijardi dolara zbog toga što je tajno špijunirala ljude koji su koristili "inkognito" režim u pretraživaču Hrom i drugim pretraživačima, da bi pratila njihovo korišćenje interneta, prenosi FoNet.

U grupnoj tužbi, podnetoj 2020. godine, navodi se da je Gugl obmanuo korisnike da veruju da neće pratiti njihove internet aktivnosti sve dok koriste režim anonimnosti, ali se ispostavilo da su Guglove reklamne tehnologije i druge tehnike nastavile da katalogizuju detalje poseta i aktivnosti korisnika, uprkos tome što su koristili navodno „privatno” pregledanje, prenosi Asošijeted pres.

Tužioci su, takođe, naveli da su te aktivnosti Guglu obezbedile „količinu informacija koju je nemoguće izbrojati“ o korisnicima koji su bili uvereni da su preduzeli sve korake da zaštite svoju privatnost.


Nagodbu, čiji detalji nisu saopšteni, mora da odobri federalni sudija. Poznato je da su tužioci tražili odštetu od pet milijardi dolara, a njihovi advokati su rekli da očekuju da će sporazum o poravnanju sudu biti predstavljen do 24. februara.

Gugl nije odgovorio na zahtev agencije za komentar o nagodbi.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR