Glas Javnosti

PROJEKAT ZAMENE AUTOMOBILA: Prijave za reciklažu starih i nabavku novih "dizelaša" uz subvencije od 2.100 EUR počinju sredinom februara?

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Projekat zamene starih dizel automobila za novija i ekološki prihvatljivija vozila, uz subvenciju države od 2.100 EUR, konačno bi trebalo da počne sa realizacijom.

Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, za Biznis.rs kaže da su svi pravni akti koje je neophodno izraditi pre početka deregistracije urađeni, i da bi uskoro – za dve do tri nedelje – trebalo da počne cela akcija. On naglašava da se najavljena reciklaža neće odnositi samo na dizelaše, već i na vozila sa benzinskim motorima.
- Trenutno institucije koje učestvuju u ovom procesu razmatraju predlog i u najskorije vreme, za dve do tri nedelje, očekujemo početak najavljene deregistracije. Napominjem da nisu probijeni nikakvi rokovi, jer je i bilo najave da će javni poziv biti raspisan tokom 2024. godine, a to će se i desiti u narednih nekoliko nedelja - ističe Koković.

Deregistracija podrazumeva predaju na reciklažu putničkih vozila uz subvenciju za kupovinu korišćenih ili novih vozila sa motorom norme minimum euro 6.
Kako kaže naš sagovornik, u ovom procesu učestvovali su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja. On je uveren da se sada ne mogu pojaviti bilo kakvi problemi i nesuglasice, jer su svi predlozi i akti usklađeni.
Koković napominje da će ministar Goran Vesić objaviti Javni poziv za reciklere, odnosno pravna lica koja su na tržištu polovnih i novih putničkih automobila.
Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva zaštite životne sredine do trenutka objave ovog teksta nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa deregistracijom, odnosno rokovima kada bi trebalo da bude objavljen Javni poziv.
Podsetimo, sredinom decembra 2022. godine Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, a jedna od mera i aktivnosti za poboljšanje kvaliteta vazduha je i finansijski podsticaj za zamenu najstarijih dizel vozila novijim koja manje zagašuju životnu sredinu. 


Podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 EUR za kupovinu putničkog automobila, 2.500 EUR za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona) i 2.900 EUR za kupovinu autobusa. Takođe je naglašeno da finansijski podsticaji pokrivaju 35% troškova nabavke polovnih Euro 6 ili Euro VI vozila.
Prema podacima sajta Polovni automobili, broj prodatih polovnih dizel vozila u Srbiji za 2022. godinu u odnosu na prethodnu godinu je u padu, a jedan od razloga je što su mnogi potencijalni kupci očekivali subvenciju države za kupovinu automobila standarda euro 6, uz reciklažu starijih vozila.
Za realizaciju planova iz strateškog dokumenta najavljena su ulaganja od 2,6 mlrd EUR, od kojih je 102 mil EUR namenjeno za obnovu voznog parka otpremanjem najstarijih putničkih vozila, lakih teretnih vozila, kao i autobusa, u centre za reciklažu.
Ova mera podrazumeva da će se subvencijama omogućiti otpremanje najstarijih vozila iz voznog parka u reciklažne centre, a cilj je da do 2025. godine na ovaj način bude otpremljeno 122.300 vozila, a u 2026. godini još 17.900.


Glas javnosti/ A04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od zagor u 28.01.2024 16:18:03 h
     0 
Svi znamo ko zagadjuje vazduh i da to moze da se resi ugradjivanjem filtera u fabricke dimnjake, tako da sjasite s nasih ledja!