Glas Javnosti

Tragedijom na Vračaru zatečeni i lekari Hitne pomoći – to se ne uči na fakultetu

Hronika
Autor: Glas javnosti

Doktorka Ivana Stefanović izjavila da je nakon pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, na terenu u jednom trenutku bilo čak 11 ekipa Hitne pomoći.

Ističe da su i dalje svi potreseni, da su preživeli stres na koji fakultet ne može da ih pripremi, ali da su uradili vanredan posao da ogromna tragedija bude nešto manja nego što je moglo da se desi.

Nakon tragedije koja se u sredu dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, na terenu je u jednom trenutku bilo čak 11 ekipa Hitne pomoći. Iako je reč o lekarima koji imaju ogromno iskustvo, i oni su bili zatečeni.

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći kaže  da je juče u 8.43 došao prvi poziv iz škole na Vračaru da se tamo nešto dešava, da je pucnjava i da ima povređenih.


„Kao što protokol nalaže, odmah pošaljete tri najbliže ekipe, koje su tamo bile vrlo brzo. Oni su nam javili šta se tamo dalje dešava, tako da smo ceo rad brzo reorganizovali, da spasimo što je moguće više povređenih“, ističe doktorka Stefanović.

Navodi da je prva ekipa koja je stigla zbrinula dečaka od 13 godina i prevezla ga u Urgentni centar, druga ekipa devojčicu od 13 godina u Kliniku u Tiršovoj, treća ekipa dečaka od 13 godina u Tiršovu, četvrta ekipa dečaka i devojčicu u Urgentni centar, peta ekipa nastavnicu, ženu staru 53 godine u svesnom stanju, u Urgentni centar i šesta ekipa dete od 13 godina takođe u Tiršovu.

„Nakon toga je ostalo još šest ekipa, jedna se vratila. Te ekipe su ostale da pišu konstatacije. Nakon toga smo opet poslali pet ekipa da budu u MUP-u kada se skupe roditelji, prijatelji i rodbina, da se nađu da pomognu“, kaže doktorka Stefanović.

Dok je u školi trajao uviđaj, u jednom trenutku je čak 11 ekipa bilo sa obe strane škole – da pomognu roditeljima koji su se okupili na Cvetnom trgu, gde su deca izvedena, a i sa druge strane, gde su roditelji tražili decu koja se nisu javljala na telefon.

„Naravno, da se nađu i profesorima, nastavnicima i učiteljima te škole koji svakako nisu bili spremni na ovakavu vrstu stresa, na ovakvu tragediju. Na to sigurno niko nije spreman, čak i kada ste profesionalno edukovani, kao što su ekipe Hitne pomoći. Ti ljudi su uradili vanredan posao da ova ogromna tragedija bude ipak nešto manja nego što je moglo da se desi“, ističe doktorka Stefanović.

Doktorka Stefanović ponavlja da je na terenu bilo ukupno 11 ekipa sa 11 lekara, ali i ona sama – kao roditelj.

„Ja sam tamo išla kao roditelj. Ako ste me videli van uniforme, to je samo zato što ja taj dan nisam radila nego sam pošla da uzmem svoje dete, ali naravno da ćete ići da vidite koliko ima povređenih i da pomognete kolegama u trenutku kada shvatite da je vaše dete bezbedno“, ističe doktorka Stefanović.

Naglašava da su i dalje svi potreseni, da su sve ekipe ostale dok je trebalo, ali da su se neki slomili kada su se vratili.

„To je zaista stres na koji se ne pripremate na fakultetu. Ne treba da radimo takve stvari. Kada se to desi, radite sve što možete, ali morate da znate kako posle da i vaš stres izbacite. Začuđujuće smo dobro“, ističe doktorka Stefanović.

Kaže da su ekipe Hitne pomoći pored svega što se desilo u školi na Vračaru uspele da zbrinu 108 pacijenata – 35 na javnim mestima, 19 pedijatrijskih poziva, dva akutna koronarna sindroma i pet saobraćajnih nezgoda.

Podsećamo, K.K. (13), učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda, juče je u školi pucao na đake, nastavnicu i obezbeđenje. Ubijeno je osam učenika i radnik obezbeđenja, a šestoro dece i jedna nastavnica su povređeni.

Glas javnosti/RTS

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR