Glas Javnosti

TINEJDŽER SE NAPIO U KAFIĆU, PA OTAC NAPRAVIO 'HAOS': Ko je odgovoran za USLUŽIVANJE alkohola MALOLETNICIMA?

Hronika
Autor: Glas javnosti

Otac tinejdžera (16) koji je u jednom lokalu pio alkohol toliko da mu je pozlilo, napravio je frku u kafiću i pita se ko je odgovoran za usluživanje alkohola maloletnim licima.

Otac tinejdžera (16) koji je u jednom lokalu konzumirao piće koje je zakonom za njega zabranjeno, rekao je Roditelj se zapitao ko je odgovoran za to što se desilo njegovom detetu.

Kazna za pravno lice koje prodaje, uslužuje i poklanja alkoholna pića, uključujući i pivo, licima mlađim od 18 godina života, iznosi do 2.000.000,00 dinara.

- Usluživanje alkoholnih pića maloletnim licima u ugostiteljskim objektima kontroliše turistička inspekcija, a prodaju alkoholnih pića u prodavnicama tržišna inspekcija - objasnili su za medije iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

Napominju da je članom 24. Zakona o Zaštiti potrošača ("Službeni glasnik RS", br. 62/14, 6/16 - dr. zakon, 44/18 - dr. zakon) propisana zabrana prodaje, usluživanja i poklanjanje alkoholnih pića, uključujući pivo, licima mlađim od 18 godina života.

- Ni turistička ni tržišna inspekcija nemaju ovlašćenja da kažnjavaju maloletna lica koja kupe ili konzumiraju alkoholna pića - istakli su iz Ministarstva.

Članom 24. Zakona o Zaštiti potrošača obezbeđuje se zaštita maloletnih lica kao posebno osetljive kategorije potrošača i sankcije se izriču privrednim subjektima koji licu mlađem od 18 godina prodaju, poklone ili usluže alkoholno piće, uključujući i pivo.

 

- Članom 160. Zakona propisana kazna za pravno lice koje prodaje, uslužuje i poklanja alkoholna pića, uključujući i pivo licima mlađim od 18 godina života iznosi od 300.000,00 do 2.000.000,00 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu kazna je u rasponu od 50.000,00 do 150.000,00, a za preduzetnika od 50.000,00 do 500.000,00 dinara - izjavili su iz Ministarstva.

Iz kafiću u kom je maloletnik pio alkohol za medije su objasnili da nisu znali da tinejdžer nije punoletan i naveli su da oni nemaju pravo da legitimišu osobe.

 

Za medije iz  Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija objasnili su da je tačno da ugostitelj, odnosno trgovac, nema prava da legitimiše potrošače, ali, kao što je propisano članom 24. stav 2. Zakona o zaštiti potrošača, nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće dok mu potrošač ne omogući uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR