Glas Javnosti

SVI DETALJI OPTUŽNICE ZA MASAKR U "RIBNIKARU": DNK majke dečaka ubice nađen na čauri u kabinetu gde su ubijeni đaci!

Hronika
Autor: Glas javnosti

U Palati pravde danas je održano vanredno obraćanje glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenada Stefanovića.

On se javnosti obraćao povodom podizanja optužnice protiv Vladimira Kecmanovića, oca dečaka Koste K. ubice koji je izvršio masakr u Ribnikaru.

Naime, kako je Stefanović rekao na konferenciji za medije, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Vladimir Kecmanović u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

- On ga je u tri navrata vodio u Streljački klub "Partizan Practical Shooting" i jednom u otvoreni prostoru u Etno selo "Gostoljublje" u Mionici uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka ne odgovaraju uzrastu njegovog sina - rekao je Stefanović.

Neobezbeđeno držao oružje

Takođe, sumnja se da je okrivljeni postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umesto u metalnom sefu sa ključem.


Dr Vladimir Kecmanović (Foto: Privatna arhiva)

Vladimir Kecmanović je oružje držao u dva plastična kofera koja služe za prenošenje oružja, a ne za njihovo bezbedno smeštanje i čuvanje. Koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okviri bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa katancem i šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

- U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organaza za nabavljanje i držanje vatrenog oružja - rekao je glavni javni tužilac.

Okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja, za koja ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki "Češka zbrojevka" i "Ruger", za čije nabavljanje i držanje je on posedovao odobrenje nadležnog organa.

Dečak ubica oružje uzeo 1. maja

Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja dana 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje "Češka zbrojevka" i "Ruger" sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ "Vladislav Ribnikar", koju je pohađao.


Foto: Glas javnosti

- Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre pucao u radnika obezbeđenja, a zatim je pucao u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i još jednu učenicu koja se nalazila ispred klavira - rekao je Stefanović.

Potom je hodnikom otišao do kabineta istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije, student istorije na praksi, kao i 23 oštećena maloletna učenika odeljenja VII/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila.

Tu je lišio života šestoro dece i ranio petoro dece, kao i nastavnicu istorije.

Optužena i majka

Neposredno je optužena i majka dečaka Miljana Kecmanović zbog krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

- Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj "Češka zbrojevka" pronađen njen nesporni DNK trag.. preciznije, na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici-kabinetu istorije - rekao je glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović.

Instruktor dao lažni iskaz

Takođe, zbog krivičnog dela Davanje lažnog iskaza, neposredno su optuženi i predsednik streljačkog kluba "Partizan Practical Shooting" Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.


Ubijeni čuvar Dragan Vlahović (Foto: Privatna arhiva)

- Okrivljeni Ratko I. je, kako se sumnja, dao lažan iskaz pred tužilaštvom, kada je ispitivan u svojstvu svedoka u istrazi protiv Vladimira Kecmanovića, tako što je tvrdio da on nije video dečaka da puca, da ga je video samo jednom preko video nadzora kako dotrčava do svog oca koji puca, te da je tada lično dao nalog instruktoru da dete izvede napolje - rekao je Stefanović.

On je dodao, da je Ratko I. tvrdio da nikada nije upoznao ovo dete, niti da je bio sa njim na vatrenoj liniji, a takav iskaz je suprotan dokazima koje je prikupilo Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa MUP.

- Okrivljeni Nemanji M. je takođe u istrazi, kako se sumnja lažno tvrdio da mu nije poznato da li je Vladimir Kecmanovića na svoju odgovornost dao sinu da puca iz vatrnog oružja, jer on to nije video, a da jeste, da bi ga sigurno sankcionisano, te da mu nije poznato da je Vladimir Kecmanović sa nekim dolazio u streljanu da puca, čiji je iskaz suprotan prikupljenim dokazima - kazao je tužilac.

Tužilaštvo traži da majka i otac budu osuđeni na zatvorske kazne

Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, uz predlog suda da optuženom Vladimiru Kecmanoviću produži pritvor, kao i da ga nakon održanog glavnog pretresa sud oglasi krivim i osudi na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.


Miljana Kecmanović (Foto: Privatna arhiva)

Za Miljanu K. tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 meseci, a za predsednika streljačkog kluba "Partizan" okrivljenog Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. kazna zatvora u trajanju od po tri godine.


Glas javnosti/B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR