Glas Javnosti

SVE VEZE KOTORSKIH KLANOVA SA SRBIJOM: Kako su Crnogorci svoj 'rat' povezali sa srpskim podzemljem?

Hronika
Autor: Glas javnosti

Proteklih dana u žiži javnosti je hapšenje Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, ali i 19 pripadnika njegove grupe. Pre samog hapšenja Belivuk je boravio u Crnoj Gori, a kako su mediji navodili, on i njegova 'desna ruka' Marko Miljković, bili su gosti Radoja Zvicera, vođe jednog kotorskog klana, 'kavčana'. Ipak, Belivuk nije jedini Srbin povezan sa crnogorskim klanovima.

Rat dva klana

Rat crnogorskih klanova 'škaljarskog' i 'kavačkog' traje još od 2014. godine, kad je misteriozno nestalo 200 kilograma kokaina, a za taj nestanak navodno je kriva i prva žrtva ovog rata, Goran Radoman.

Da bismo hronološki predstavili čitavu povezanost ovih klanova sa Srbijom, kao teritorijom, a i sa njenim državljanima krenućemo od ubistva Gorana Radomana, pripadnika škaljarskog klana koji je 'okrivljen' za nestanak kokaina.

Naime, posle uspešnog skrivanja u Španiji, a potom i u našem regionu, Radoman je ubijen na Novom Beogradu, blizu kompleksa u kom je stanovao.

Radoman se vodio kao bezbednosno interesantna osoba, te je zbog toga odbijen njegov zahtev da postane državljanin Republike Srbije. Od njegovog ubistva samo su se nizale likvidacije pripadnika ovih klanova, ljudi povezanih sa njima, ali i slučajnih žrtava.

Kavčani su dugo 'vodili' u ovoj igri rata, pa su se žrtve pripadnika škaljaraca samo nizale.

Goran Dučić (40), šef obezbeđenja Jovana Vukotića, pronađen je mrtav kod mosta 16. juna 2016. u Novom Sadu.

Kako se navodi, Dučić je srpski državljanin, rodom iz Kragujevca, koji je radio i živeo na relaciji Kragujevac-Kotor-Novi Sad.

On je kobne noći bio na splavu sa ljudima iz srpskog podzemlja, sa kojima je kako se sumnja, te večeri ušao u sukob, usled čega su se i potukli. Ipak, istragom je utvrđeno da te povrede nisu bile smrtonosne. Postoje samo dva scenarija za ovo ubistvo, za koje se još uvek ne tvrdi da je ubistvo. Naime, utvrđeno je da je Dučić u vodu upao kroz prozor splava, ali nije utvrđeno da li je upao slučajno, tako što se okliznuo, ili ga je neko bacio u vodu.

Novi Sad je bio jedno od omiljenih mesta kotorskih klanova, više nego beograd, jer su u to vreme gradili u srpskoj Atini, pa su zbog toga tamo i često boravili.

Posle gibitka više članova svog klana 'Škaljarci' su napravili veliki korak, te pokušali da 'skinu' navodnog vođu 'Kavčana', Slobodna Kašćelana i to u Novom Sadu.

Na Kašćelana i još jednu odosobu je pucano u centru Novog Sada, a kavački vođa je prošao samo povređen, nakon čega je najavio rat onima koji su ovakvo delo pokušali da sprovedu.

Kako se saznaje na Kašćelana je tada picao Saša Vidović, koji se prošle godine obesio u zatvoru ostavivši oproštajno pismo.

Naime, Vidović je važio za plaćenog ubicu koji je navodno ubio i navijača Partizana, Aleksandra Stankovića, koji je bio poznatiji pod nadimkom Sale Mutavi.

Zbog ovih okolnosti ponovo se u vezu dovode srpsko i crnogorsko podzemlje, a kako su mediji pisali, oni koji su Vidovića unajmili za ova dva napada mogli bi da budu pripadnici iste grupe.

Selidba iz Novog Sada u Beograd

Stanković je likvidran u svom automobilu u Beogradu, nakon što je na njega ispaljen rafal iz drugog automobila. Kako su mediji tada pisali, Stanković neposredno pre ubistva bio u teretani sa prijateljima Miloradom Đ. i Veljkom B. Posle vežbanja svratili su u obližnji kafić, preko puta CZ-a.

Foto: Printscreen

S obzirom na zloglasnu 2020. godinu, ovaj rat posle niza žrtava oba klana možemo preskočiti baš do nje, kad se ponovo potpuno vraćamo u Srbiju.

Naime, Marko Vuković (41) u januaru prošle godine je likvidiran u Beogradu, Vuković iz Kotora je i kum Radoja Zvicera, jednog od vođa "kavačkog klana". Za njegovo ubistvo, kako se sumnja, plaćen je Nišlija Petar Jovanović, koji je samo nekoliko meseci kasnije, u Ukrajini pokušao da ubije i Zvicera. Napadači su tada na vođu "kavača" otvorili vatru dok je džogirao ispred zgrade u kojoj živi, primio je nekoliko hitaca, ali je atentat preživeo.

Ubrzo je "kavački klan" uzvratio udarac, pa je u Beogradu, avgustu ove godine, bez traga nestao Goran Veličković Goksi, vođa partizanove navijačke grupe koju je osnovao sa Milošem Kimijem Radosavljevićem, koji se u operativnim podacima povezuje sa "škaljarskim klanom". Njegov nastanak danas se povezuje upravo sa Veljkom Belivukom.

Foto: Facebook

Samo dva meseca kasnije javnost je uznemirio i nestanak navijača Crvene Zvezde, Lazara Vukićevića (31). Vukićević je do prošle godine robijao jer je u Beogradu pucao u noge Nikoli Vaviću, bratu Aleksandra Vavića, vođe navijačke grupe "Alkatraz", takođe, povezanog sa "škaljarima". Kako se sumnja, iste noći u Srbiji su nestala i dva Crnogorca, Adis Spahić i Damir Hodžić, za koje se, takođe, veruje da su povezani sa nestankom navijača Vukićevića. I ovaj nestanak danas je na teretu Belivuku i njegovoj ekipi.

Još jedan navodni saradnik "škaljarskog klana", Beograđanin Aleksandar Šarac, izrešetan je u oktobru usred dana u garaži tržnog centra na Novom Beogradu. Šarac je, kako je kasnije utvrđeno, bio blizak prijatelj nestalog Vukićevića i danima pre ubistva pokušavao je da ga pronađe. Crni niz se ni tu nije zaustavio i samo nekoliko dana kasnije, u naselju "Belvil", takođe ispred tržnog centra, izrešetan je Beograđanin Bojan Mirković. Za njega se, takođe, veruje da je bio blizak "škaljarskom klanu" i da je to platio glavom.

Tokom leta, bombom ispod automobila, koja je eksplodirala usred vožnje novobeogradskom ulicom, lividiran je i Strahinja Stojanović. Prema nezvaničnim informacijama Stojanović je obavljao "prljave poslove" za "kavački klan". A za njegovu likvidaciju osumnjičen je plaćeni ubica Milivoje M. iz Gradiške, a nalogodavac, kao u većini ovih slučajeva, nije poznat.

Iako Srbija nije jedina zemlja u kojoj ovi klanovi navodnu 'vuku konce', sve pre ili kasnije dovede do kotorskih žestokih momaka.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR