Glas Javnosti

SVA ZVERSTVA 'NASMEJANOG UBICE': Ko je Čaba Der, 'vojvođanski atentator' koji je osuđen na DOŽIVOTNU ROBIJU?

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Sud u Budimpešti doneo je danas prvostepenu presudu plaćenom ubici Čeba Deru kojom je osuđen na doživotnu robiju, a prema mađarskom zakonu uslovni otpust može da traži posle 40 godina.

Čaba Der poznati kao “nasmejani ubica” je iz okoline Subotice, mesto Čantavir, a ovaj nadiman definitvnio ne pristaje svim zverstvima koja je počinio.

Naime, on je likvidirao Nenada Markovića u sačekuši na Banovom brdu, kao i Branislava Jelačića iz Novog Sada, a sumnjiči se za još dva ubistva u Amsterdamu i Budimpešti za koja je istragu vodi mađarsko pravosuđe koje je danas podelo pomenutu presudu.

Naime, Der je posle Jelačićevog ubistva osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a onda je bio u zatvoru zbog ubistva Markovića za  koje postoje snimci sa kamera zbog kojih je i dobio nadimak “nasmejani ubica” koji sa osmehom na licu puca u žrtvu. 

Der je takođe opisao kako je 20. septembra 2018. ubio biznismena Lasla V. na periferiji Budimpešte.

Policajci naoružani dugim cevima, sa šlemovima i u punoj opremi, odveli su ga na mesto zločina kako bi na samom kraju istrage koja je vođena još jednom rekonstruisali ceo događaj.

- Došao je belim "mercedesom ML" - čuje se na snimku mađarske policije kako Čaba Der počinje svoje priznanje, dok ga specijalci vode vezanog lisicama i sa pancir prslukom.

-Auto je bio okrenut u pravcu šume. Ne sećam se detalja, jer nisam obraćao pažnju na njih - odgovorio im je na mađarskom jeziku na pitanje da li se seća registracije automobila.

Čaba se sumnjiči da je biznismena namamio da dođe i sastane se s njim na periferiji glavnog grada Mađarske tako što mu je ponudio na prodaju 11 kilograma kokaina. Međutim, prema sopstvenom priznanju, Čaba je u torbu umesto kokaina stavio zaslađivač u pakovanjima od po jednog kilograma.

Kada su se našli, Laslo V. je nameravao da proveri kvalitet droge, ali ga je Čaba tada navodno primorao da klekne i pucao mu u glavu. Telo biznismena je, podsetimo, pored potoka pronašla žena koja je šetala psa.

Podsetimo, Čaba Der, kog Mađari zovu još i "vojvođanski atentator", uhapšen je 1. marta 2019. godine u jednom hotelu u Pragu. Lisice su mu stavljene u hotelskoj sobi, a kod njega su pronađena dva pištolja, prigušivač, municija, kao i oprema za maskiranje- perika i naočare, pa se sumnjalo da je pripremao novu likvidaciju.

Njegovo izručenje tada je tražila i Srbija, ali je on na saslušanju izjavio da ne želi da bude izručen našoj državi, već Mađarskoj, u kojoj je danas osuđen.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR