Glas Javnosti

SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE PRIBLIŽAVA SE KRAJU: Evo koje sve predloge je SUDSKO VEĆE ODBILO!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Na današnjem suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, došlo se do samog kraja faze u kojoj su se izvodili dokazi.

Sudija Snežana Jovanović je sat vremena čitala spisak sa stotinama dokaza u koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo da se izvrši uvid, sa obrazloženjem da su predlozi suvišni i da bi uvid u ove dokumente nepotrebno odugovlačilo postupak. Odbijen je i zahtev odbrane da se izvrši uvid u nosače podataka - diskove i trake - na kojima je zabeležena mobilna komunikacija između okrivljenih u vreme ubistva, uz objašnjenje da su oni veštačeni i da sud smatra izveštaj veštaka validnim.

Na samom početku suđenja brzinski je izvršen uvid u iskaze nekolicine svedoka koji su ranije svedočili u ovom postupku tokom prethodnog suđenja. „Vršenje uvida“ je stvar formalne prirode - sudija Snežana Jovanović je samo konstatovala da je izvršen uvid u konkretne iskaze, iako oni nisu zaista i pročitani. Na taj način postiže se ušteda vremena s obzirom da je reč o ponovljenom postupku i svedoci su se već izjašnjavali što u istrazi, što pred sudom.

Sudija je potom otpočela sa čitanjem dugog rešenja u kojem je taksativno nabrojano na stotine dokaza u koje je uvid zatražilo Tužilaštvo za organizovani kriminal. Sudsko veće je sve ove predloge odbilo sa obrazloženjem da su suvišni, a čitanje spiska dokaza trajalo je oko sat vremena.

Između ostalog, tu su bili razni dopisi koje su institucije dostavljale jedne drugima i druga korespondencija između njih koja, po oceni suda, ne predstavlja dokaze bitne za samu optužnicu. Tu su takođe bila i rešenja o pritvoru za optužene kao i razne žalbe na ta rešenja, ali najveći deo odbijene dokumentacije se odnosio na zapisnike o ispitivanju svedoka iz 2007. i 2014. godine tokom istrage ubistva.

 

-Ovo smo odbili da izvedemo kao dokaz jer smo sve ove svedoke saslušavali na suđenju i pri saslušanju su svi bili pitani da li ostaju pri tim ranijim iskazima o čemu su se izjasnili. Izvođenje ovih dokaza bi predstavljalo dupliranje i odugovlačenje postupka, rekla je sudija Jovanović.

Odbijeno je i nekoliko predloga advokata odbrane, poput zahteva advokata Vladimira Marinkova da se između ostalog izvrši uvid u određene delove knjige „Sećanja“ Radomira Markovića koga Marinkov zastupa u ovom postupku, a koji je optužen kao organizator Ćuruvijinog ubistva.

Osim toga, odbijen je i zahtev odbrane da se izvrši neposredan uvid u nosače podataka - CD diskove i trake sa zapisima mobilne komunikacije između okrivljenih u vreme ubistva. Odbrana je ovo zahtevala na suđenju u maju preispitujući da li te trake i diskovi uopšte postoje. 

Pomenuti nosači podataka su jedan od ključnih dokaza tužilaštva u ovom postupku jer dokazuju da su okrivljeni intenzivno komunicirali neposredno pre i posle ubistva, kao i da su mobilni telefoni nekih od njih putem baznih stanica locirani upravo u blizini mesta na kome je Ćuruvija likvidiran.

Ovaj zahtev je odbijen s obrazloženjem da su ovi nosači podataka veštačeni, i da je sud prihvatio izveštaj veštaka smatrajući ga zakonitim dokazom.

 

Advokati odbrane nisu u ovom trenutku imali primedbi na odbijene predloge, već su zatražili da najpre dobiju ovo rešenje kako bi videli šta je sve izbačeno pre nego što odluče da li će se žaliti. Tužilac za organizovani kriminal Milenko Mandić, pak, pokušao je da iznese svoje primedbe na odbijanje stotine predloženih dokumenata, ali mu sudija Jovanović to nije dozvolila. Podsetila ga je da može da se žali naknadno ili da istakne tu primedbu u završnim rečima.

-Možete Vi da pravite te mimike, ali to je tako po Zakonu o krivičnom postupku, nisam to ja izmislila, navela je Jovanović.

Na današnjem suđenju je trebalo da se tužilac i advokati izjašnjavaju o dokumentaciji koja je čitana u sudnici 14. maja, ali iza zatvorenih vrata. Reč je o dokumentaciji koja nosi oznaku „državna tajna“ i „strogo poverljivo“, zbog čega je javnost tada bila isključena sa suđenja, piše Raskrikavanje.rs

Ipak, suđenje je otpočelo čitanjem odbijenih dokaznih predloga, nakon čega je sudija bila spremna da zaključi dokazni postupak - ali ju je advokat Vladimir Marinkov podsetio da su „preskočili“ izjašnjenja, pa je to ostavljeno za sutra.

Time će biti okončana ova faza u kojoj su se čitali iskazi svedoka i izvodili materijalni dokazi, nakon čega bi trebalo da se pređe na završne reči koje prethode izricanju presude.

 

Inače, reč je o ponovljenom suđenju koje je počelo u oktobru 2020. godine. Prethodnom presudom koja je ukinuta, svi okrivljeni su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković koji se tereti da je po nalogu nekog iz vrha vlasti organizovao ovo ubistvo. Drugi okrivljeni je Milan Radonjić, prvi čovek beogradskog centra RDB-a, dok su pripadnici službe Ratko Romić i Miroslav Kurak optuženi da su bili na mestu ubistva - Romić da je udario Ćuruvijinu partnerku pištoljem od čega je ona pala, a Kurak da je pucao u novinara. Kuraku se, inače, sudi u odsustvu jer je već godinama u bekstvu. Prema poslednjim informacijama, nalazi se u Tanzaniji.

Slavko Ćuruvija je bio vlasnik i urednik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“, a ubijen je 11. aprila 1999. godine u haustoru svoje zgrade u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

(Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR