Glas Javnosti

SUD NALOŽIO DA SE VOZAČU 'AUDIJA SMRTI' KOJI JE PREGAZIO DEČAKA I MUŠKARCA, IPAK, URADI VEŠTAČENJE NA ZRELOST I URAČUNJIVOST?!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

I pored protivljenja advokata porodica žrtava i tužioca, u nastavku suđenja Nemanji Stamenkoviću (19) iz Beograda, optuženom da je 4. januara vozeći "audi" izazvao tešku saobraćajnu nesreću na niškom Bulevaru Medijana kad su poginuli Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (45) iz Niša, postupajući sudija je odlučio da se okrivljenom uradi neurološko, psihijatrijsko i veštačenje duševne zrelosti.

Na ovom sedmočasovnom sudskom ročištu, koje je juče trajalo do kasnih popodnevnih sati u Osnovnom sudu u Nišu, saslušani su saobraćajni policajaci, čija se svodočenja o ponašanju vozača “audija” nisu naročito razlikovala . Da bi sudija onda, nakon pauze, odlučio da je neophopdno da se komisijskim veštačenjem stručnih lica proceni uračunljivost, zrelost i moguće neurološke probleme vozača, dok su advokati, ali sa obe strane, pre svega zamerali na to kako je veštak odredio brzinu i kočenje, u medijima prozvanog, “audija smrti”.

Advokati porodica žrtava veruju da je postupajući sudija ovu odluku “samo naslonio” na izjave  okrivljenog Nemanje Stamenkovića da je imao problema zbog kojih je izgubio kontrolu nad autom, mada se zbog toga, kao tvrde, do sada nije javljao lekaru, niti je uzimao neke lekove.

Izjave juče saslušanih saobraćajnih policajaca, koji su bili na licu mesta nakon ove teške nesreće, se nisu posebno razlikovale pa je, recimno, Saša Milosavljević izjavio:   

- Okrivljeni je šetao, držao se za glavu. Ja sam ga zajedno da kolegom odveo do mog službenog vozila i smestio ga radi daljeg obezbeđenja. Ne mogu da procenim uračunljivost okrivljenog. Od momenta dolaska znao je ko smo i na pitanje da pokaže isprave to je učinio. Kada smo ga smestili u vozilo počeo je da plače. Nije znao da je došlo do teških posledica u smislu da nije znao epilog nezgode. On je sve vreme pričao: "Da li su dobro?" - rekao je Milosavljević.

Takođe, saobraćajac Aleksandar Momirović koji je vodio vozača radi davanja krvi i urina na analizu posle 23 časa te večeri kada mu je počela smena, rekao je da je bio "dosta uplašen". Nakon ove izjave suđenje je prekinuto zbog pauze na sat vremena, da bi, onda, bio saslušan saobraćajni veštak.

U daljem toku suđenja advokati porodici žrtava su pitali zašto sudski veštak nije odradio kompjutersku simulaciju saobraćajne nesreće, kada je imao sve parametre…

-Osnovni parametar je bio gde je došlo do gubljenja stabilizacije na vozilu, kretanje destabilizovanog vozila do kontakta sa ivičnjakom i posle do kontakta sa detetom, a posle toga nastala su oštećenja na vratima automobila i ograde. On je odredio najnižu brzinu od 131 km na sat. Međutim, kada je veštak saobraćajne struke pokušao da složi tu simulaciju, pri toj brzini dete čak ne bi udarilo u ogradu - istakao je Bratislav Stojanović, advokat porodica žrtava, koji je kao i  ostale njegove kolege tvrdio da, za njih, nema sumnje da je “audi” išao brzinom od 152 km na sat u trenutku nezgode.

Takođe i branilac okrivljenog Stamenkovića imao je proimedbe na svedočenje sudskog veštaka je, kako tvrdi, nije koristio naučne parametre pri utvrđivanju brzine, te da je brzina bila čak i manja od 131 km na sat, koliko je pomenuti veštak rekao da je utvrdio.

-Ne pokušavamo da dokažemo da je vozio manjom brzinom, nego da izađe ono što je zaista istina. Znači, da je očigledno da nisu uzimani dobri parametri, da su uzimali pogrešne mere. Naši veštaci se pozivaju na izvore koji su zasnovani na nauci, a koliko sam danas čuo veštak se poziva na nekakve izvore sa savetovanja, to su mišljenja koja nisu obavezna. Nema ko je taj izvor naučni na kog se oni pozivaju. Naši veštaci će objasniti zbog čega to nije u skladu sa pravilima nauke i sigurno će brzina biti manja, a koliko, to ja ne mogu da znam, - rekao je advokat okrivljenog, Saša Knežević.

Na odluku postupajućeg sudije da se okrivljenom, ipak, uradi neurološko, psihijatrijsko i veštačenje duševne zrelosti, negodavalo se i u sudnici, ali su se masovno oglasili i građani Niša  celu prethodnu noć preko društvenih mreža. Čulo se da neki od njih “provereno znaju” da se “audi smrti”, baš po izveštaju policije, u trenutku nesreće  kretao i preko 180 km/h, pitali li su i čemu treba posebno veštačenje ako je taj vozač imao lekarsko uverenje da bi dobio vozačku dozvolu, navodili  “muškarca suvozača” koji se više nigde ne pominje, kao i da se opet divlja automobilima po niškim ulicama…

Podsećanja radi, ovo suđenje je počelo dva i po meseca nakon tragedije, a brojne Nišlije su protestovali na ulici i zahtevale da se hitno poboljša bezbednost saobraćaja u njihovom gradu, kako bi se sprečile slične tragedije. Tražili su MUP-a još rigoroznije kazne za saobraćajne nesreće. Ni danas, bar  prema brojnim rekacijama na društvenim mrežama, njihovi zahtevi kao i  interesovanje za epilog ovog suđenja nisu manji.

Na narednom ročištu u Osnovnom sudu u Nišu, zakazanom za 28. april, očekuju se nova svedočenja stručnjaka iz saobraćajne struke.

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP