Glas Javnosti

'STRAHINJI STOJANOVIĆ NIJE BILO SPASA, MAFIJA JE REŠILA DA TO ZAVRŠI': 'Bomba napravljena van Srbije'?

Hronika
Autor: Glas javnosti

Ubistvo Strahinje Stojanovića koje je šokiralo Srbiju, verovatno je odrađeno sa eksplozivom koji je napravljen van granica Srbije.

- Eksplozivna naprava, koja je postavljena ispod sedišta Strahinje Stojanovića (30) na Novom Beogradu i raznela džip BMW X5 dok su on i Kolumbijka Sonja Suarez Gomez bili u njemu, nije sklopljena u Srbiji - smatra bivši operativac Državne bezbednosti Božo Spasić.

Kako je Spasić naveo u izjavi za medije, najveći stručnjaci za eksploziv na ovim prostorima jesu bivši specijalci iz Republike Srpske, ali je moguće da, pošto su oni već u godinama, iza ove bombe stoji neko od njihovih učenika.

 - Bomba je mogla da bude uvezena, odnosno napravljena u Republici Srpskoj ili u Bugarskoj na primer, a zatim je samo donesena u Beograd i postavljena ispod automobila - rekao je Spasić navodeći da ovakvo ubistvo jeste veoma skupo, ali je takođe, kao što smo i videli u nedelju, veoma efikasno.

Prema njegovom mišljenju, Stojanović se nije previše čuvao, pogotovo imajući u vidu da je pre dve godine imao slično iskustvo sa bombom ispod automobila, ali je pukom srećom izbegao eksploziju. Ipak, sve i da se više čuvao, Spasić smatra da ne bi izbegao smrt navodeći da kada mafija odluči nekoga da likvidira, ne staje dok cilj i ne ostvari.

Bomba mogla da raznese stambeni kvart

Tokom istrage, koja neprekidno traje od nedelje, utvrđeno je da je ispod Stojanovićevog automobila bilo postavljeno između 1 i 1 i po kilograma eksplozivnog jedinjenja "pentrit" koje se koristi kao punjenje projektila.

U kriminalnim miljeima, "pentrit" se koristi za dizanje u vazduh blindiranih automobila, kada se upotrebljava svega 250 grama ovog eksploziva. Stručnjaci kažu da je sa količinom koja je bila ispod Stojanovićevog automobila mogao da se raznese jedan stambeni kvart.

(Glas javnosti/Blic/Mondo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR