Glas Javnosti
posta

ŠTA KAŽU RODITELJI, A ŠTA ŠKOLA O VRŠNJAČKOM NASILJU U LAZAREVCU: Nije bilo DISKRIMINACIJE, učiteljica sankcionisana!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Iz Osnovne škole "Knez Lazar" u Lazarevcu pre nešto više od mesec dana se jedan učenik trećeg razreda, kako tvrdi njegov otac, iz škole vratio ranije, uznemiren i zadihan. On je tada roditeljima rekao da je doživeo vršnjačko nasilje, a škola je završila postupak utvrđivanja činjenica i utvrđeno je da nije bilo diskriminacije.

Učenik je, zbog prethodnog ponašanja, kažnjen je od strane učiteljice time da veliki odmor mora da provodi napolju, a tri školska druga su ga išamarala kada je pokušao da uđe u učionicu. Otac deteta tvrdio je da ih je na to nagovorila učiteljica. Škola nije bila upućena u način na koji je dečak kažnjen sve dok roditelji nisu došli da se žale.

- Povodom onog što se desilo u našoj školi činjenično je utvrđeno da ne postoji diskriminacija prema učeniku. Učiteljica nije nagovorila decu da učenika šamaraju ako uđe u razred za vreme odmora. U ovom slučaju nije bilo povreda učenika, koji su i posle incidenta nastavili da se druže kao da se ništa nije dogodilo - kaže za Telegraf direktorka škole Slavica Sunajko.

Kako dodaje, "tačno je da mu je, kao inicijatoru ranijeg sukoba, učiteljica rekla da ne ostaje u učionici da se sukob ne bi produbio".

- Takvim postupkom je učenika dovela u neravnopravan položaj u osnosu na ostalu decu. Inače, učiteljica je pet meseci bila na bolovanju, a slučaj se dogodio po njenom povratku. S obzirom na to da za 34 godine radnog staža nije imala povredu radne obaveze i slovi za tolerantnog i posvećenog prosvetnog radnika i da se, posle situacije koja se dogodila, trudi da sa pedagoško-prihološkom službom stvori atmosferu tolerancije i uvažavanja učenika, izrečena joj je kazna smanjenja plate na tri meseca - dodaje direktorka.

Direktorka objašnjava i da se sa učenicima koji su učestvovali u incidentu i dalje sprovode aktivnosti planirane planom zaštite i planom pojačanog obrazovno-vaspitnog rada. Sa učiteljicom se i dalje sprovodi pojačan pedagoško-instruktivni rad.

Podsetimo, otac deteta Srđan S. tvrdio je da je "decu na takvo ponašanje nahuškala učiteljica".

- Dete je došlo iz škole, zadihano i uznemireno. Kad god je imao problem, pričao je majci. Taj dan nije znao da nisam kod kuće, mislio je da sam otišao na posao. Ispričao je da ga je učiteljica kaznila tako što je rekla da na velikom odmoru svi budu u učionici, samo on napolju. Kada je ušao u učionicu, njih troje ga je išamaralo. Kada su počeli da ga tuku, pobegao je kući. Ne mogu da zamislim kako je bilo mom detetu dok ga njih troje biju, a nije smeo da vrati jer sam mu ja zabranio. Nije moje dete zlatno, i on je nemiran, ali zna da ne sme da se tuče - rekao je Srđan za Telegraf.

U školi su ocu deteta objasnili da učiteljica jeste rekla da on za kaznu zbog prethodnog ponašanja mora na velikom odmoru da bude napolju, u šta nisu bili upućeni do tog momenta, ali da je do nasilja došlo jer deca nisu dobro razumela učiteljicu. Kako kaže, pričao je sa psihologom škole, koja je pozvala decu koja su ga udarala.

- Izvinjavali su se i sinu i meni, govorili su da nisu dobro razumeli učiteljicu. To nije jedini put da se dešavaju takve stvari. Od prvog razreda imamo problem sa učiteljicom. Govori mu kako da se šiša, kako da se oblači, šta da jede. U ponedeljak ili utorak mu je rekla da je previše debeo. Kada sam pričao sa psihologom rekli su da je u trećem razredu kasno za promenu odeljenja. Ja ni ne želim da on menja odeljenje - dodaje on.

Srđan tvrdi da roditelji dece koja su tukla njegovog sina nisu obavešteni o tome, a da ni učiteljica, ni đaci još nisu sankcionisani.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR