Glas Javnosti

Šta će se dogoditi sa CRNOGORCEM koji je upao u kafić na Vračaru? Umesto doživotne SAMO KAZNA ZA NOŠENJE ORUŽJA?

Hronika
Autor: Glas javnosti

Sudbina Miloša Miljanovića (33), Crnogorca koji je u maju maskiran i sa "uzijem" u ruci ušetao u baštu kafića na Vračaru i dalje je neizvesna pošto je optužnica, kojom mu se na teret stavlja pokušaj teškog ubistva, oborena i vraćena na ponovno odlučivanje.

Sada se postavlja pitanje, da li će naoružani Crnogorac odgovarati za neko drugo krivično delo i dobiti kaznu mnogo manju od one koja mu je prvi put zaprećena?

Deo optužnice koji se odnosi na nedozvoljeno nošenje oružja, prema mišljenju njegovog branioca koji je uložio žalbu, nije sporan, ali to znači da bi Crnogorac, umesto na moguću doživotnu robiju, mogao biti osuđen tek na kaznu zatvora od šest meseci do pet godina.

Do ovakvog poteza Apelacionog suda, odnosno obaranja optužnice, došlo je nakon što je Miljanovićev advokat podneo žalbu u kojoj navodi da nema opravdane sumnje da je Miljanović počinio krivično delo pokušaj teškog ubistva, koje mu se stavlja na teret.

Odbrana je ranije objasnila da deo optužnice u kojoj se govori o nedozvoljenom nošenju oružja nije sporna, budući da se to jasno vidi na snimcima sigurnosnih kamera kafića. Međutim, advokat smatra da "nema opravdane sumnje da je Miljanović nameravao nekoga da ubije..."

Kako je moguće da je Miljanović uopšte okrivljen za krivično delo pokušaj teškog ubistva ukoliko, prema rečima njegovog advokata i prema onome što se vidi na snimcima, nije ni u koga uperio oružje?

Advokat Borivoje Borović objasnio je-  moguće da je odluka doneta na prečac, na osnovu nekih policijskih saznanja iz podzemlja i da se ovakve situacije neretko dešavaju.

- Može da se radi o policijskim spekulacijama ili operativnom radu policije koji ne može biti predmet odlučivanja, da su preuranjeno doneli kvalifikaciju koja nadalje ne može opstati... Da li je, recimo, ugrozio bezbednost time što je nosio oružje u rukama, utvrdiće sud. Verovatno je da se ovde radi o brzopletom predočavanju situacije - rekao je advokat Borivoje Borović.

U kafiću na Vračaru, u trenutku kad je Miljanović maskiran ušao sa "uzijem" u ruci, za jednom od stolova sedeli su Miloš Nilović, Vojislav Kostić i Nikola Kovačević koji su, prema navodima optužnice, bili Miljanovićeva meta.

Međutim zanimljivo je i da su sva trojica kasnije na saslušanju izjavili da se nisu osetili ugroženo niti su osetili strah za svoj život, te su objasnili da su, kao i svi drugi gosti kafića, pobegli videvši čoveka sa oružjem. Uz to se nisu pridružili krivičnom gonjenju Miljanovića. S druge strane, Miloš Nilović je za medije nakon ovog incidenta, rekao da "strahuje za svoj život" i da "razmišlja da li da se odseli".

Advokat okrivljenog Miljanovića, Nikola Nikolić, kaže da je "optužba nategnuta" i da "ne stoji". On je ukazao i na još nekoliko navodnih propusta.

- Na video-snimku nadzorne kamere jasno se vidi da Miljanović ni u koga nije uperio oružje. Takođe, za stolom gde su sedeli Nilović, Kostić i Kovačević bile su još dve osobe, pa nije jasno zašto je izdvojeno da je hteo da ubije samo ovu trojicu. Da je u kafiću sedeo neki sudija ili recimo ministar da li bi delo bilo isto kvalifikovano? - rekao je on.

Miljanović blizak kavčanima, a mete škaljarcima?

S druge strane, ne mogu se zanemariti brojne informacije koje su se pronele nakon ovog događaja, a koje i okrivljenog, ali i njegove potencijalne mete, stavljaju usred kriminalnog obračuna dva klana koji traje godinama.

Naime, Miloš Nilović zvani Runjo i njegov kum, inače bivši žandarm Vojkan Kostić i ranije su se dovodili u vezu sa škaljarskim klanom. Sa druge strane, nezvanične informacije do kojih smo ranije došli ukazuju da je Miljanović, inače rodom iz Herceg Novog, navodno povezan sa suparničkim kavačkim klanom.

- Po čijem nalogu je došao u kafić, ko mu je pružao logističku podršku, ali i koga je trebalo da likvidira, istražuje se. Operativna saznanja ukazuju da je to po nalogu "kavčana", ali ne i konkretno kog člana ovog klana. Verovatno su mete Nilović i Kostić, ili jedan od njih. Ne odbacujemo mogućnost ni da je neka treća osoba trebalo da bude meta, ali da se u tom momentu nije zatekla u kafiću. Ukoliko se to desilo, logistika ovog Crnogorca je totalno podbacila, a naročito jer je potencijalni egzekutor identifikovan, lociran i uhapšen - kazao je ranije izvor blizak istrazi.

Nakon što je obnarodovano da se Nilović našao na meti maskiranog napadača, on je izjavio da treba da bude sram svakoga ko je napisao da su on i Kostić "kumovi škaljarskog klana".

- Ja i Vojkan smo tu došli da popijemo kafu. Mi smo sedeli sa menadžerima lokala, sa njima sedimo svaki dan tu. Nismo se krili ni od koga, to policija zna, policija sedi svaki dan u tom lokalu - kazao je tada i dodao da je nakon incidenta u kom srećom nije bilo povređenih niti žrtava, iako je bilo očigledno da je naoružani muškarac tražio nekoga, Nilović i njegovi prijatelji dali su izjavu u policijskoj stanici.

- Kako se na snimku vidi tako je i bilo, trajalo je dve sekunde i to je to. Sedeli, ušla kamikaza i izašla. Niti smo šta videli, sedeli smo najnormalnije. U šoku smo, pijemo tablete, razmišljamo više da idemo iz Srbije - rekao je tada Nilović.

Kod Crnogorca pronađena i silikonska maska

Kada je policija narednog dana upala u iznajmljeni stan na Vračaru u kom je boravio Miljanović, osim "uzija" sa 16 projektila i prigušivačem, pronađena je i silikonska maska koju pripadnici crnogorskih klanova koriste prilikom izvršenja teških krivičnih dela. Verodostojna silikonska maska u potpunosti prekriva lik počinioca i vrlo je teško razlikovati od lica. Stan u kom je Miljanović uhapšen bio je iznajmljen na drugo ime.

(Glas javnosti/Blic.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR