Glas Javnosti

SRPSKI I CRNOGORSKI KLANOVI OSTALI BEZ 300 KILOGRAMA KOKAINA U SOLUNU? Uz lažna dokumenta švercovali novac, drogu i ikone

Hronika
Autor: Glas javnosti

Policija Grčke u saradnji sa američkom Agencijom za borbu protiv narkotika (DEA) u blizini Soluna zaplenila je preko 300 kilograma čistog kokaina, koji bi na ulici dostigao vrednost od preko 100 miliona evra, a sumnja se da su u šverc umešani i državljani Srbije.

Tri uhapšene osobe su imale albanska i hrvatska dokumenta, dok za jednom osobom, koja je iz stana pobegla tako što je skočila s visine od 15 metara, policija traga.

Grčka policija proverava da li su hrvatski pasoši koje su koristili neki osumnjičeni falsifikovani.

- Velika je verovatnoća da se iza toga kriju državljani Srbije, koji sve češće putuju po Evropi i svetu upravo koristeći lažna hrvatska dokumenta - objasnili su neimemovani izvori.

U stanu u kom su boravili osumnjičeni za šverc narkotika grčka policija je, pored novca, kompjutera i nekoliko mobilnih telefona, pronašla i ikonu Svetog Vasilija Ostroškog.

Kako se navodi prikupljeni dokazi upućuju na to da je reč o međunarodnoj mreži, u koju su uključeni Srbi koji uvoze velike količine droge iz Latinske Amerike, ali i Albanci koji prevoze tu drogu.

- Osobe koje su uhapšene u petak bile su u samom vrhu kriminalne organizacije - preneo je grčki portal Voria.gr.

Mediji iz Grčke podsećaju da je posle zaplene 500 kilograma čistog kokaina 2017. u Grčkoj pokrenuta istraga protiv misterioznog Ivana, zvanog Porše, kojom je utvrđeno da bi čovek koji je godinama živeo luksuzno u toj državi i snabdevao džet-set drogom mogao da bude Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana. Kada je ova istraga protiv njega je pokrenuta Grčka je raspisala poternicu, ali je, kako se podseća, Srbija odbila da ga izruči toj državi nakon hapšenja 2018. godine. U januaru prošle godine, posle ubistva "škaljaraca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, grčki mediji otkrili su da veruju da je ovaj klan preuzeo upravljanje drogom koja iz Južne Amerike stiže u Evropu preko Grčke. Podsetimo, nekoliko meseci posle likvidacije Dedovića i Stamatovića u restoranu u Atini, na Krfu su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić, takođe pripadnici tog klana.

Foto: Facebook/Printscreen

Pošto je policija dobila dojavu da je u solunsku luku stigao kontejner u kom je velika količina čistog kokaina pokrenzta je velika policijska akcija.

- Policija je duže vreme pratila grupu, a hapšenje je počelo kad je potvrđeno da su četvorica osumnjičenih u stanu koji su iznajmili preko interneta. Jedan od njih skočio je sa šestog sprata i uspeo da pobegne, ali se veruje da je povređen. U stanu su pronađeni oko 5.000 evra, nešto dinara, pet mobilnih telefona i računar, dok je droga zaplenjena u kombiju - navode grčki mediji.

Kako je navdeno dojica muškaraca s hrvatskim dokumentima, čiji se identitet još uvek utvrđuje, kako tvrde, stigli su u Solun sredinom januara, piše Blic.

- Dvojica Albanaca s kojima su se sastali duže su boravili na ostrvu Rodos, a potom prešli u Solun da sačekaju pošiljku. Sumnja se da je posle ovog trebalo da pristigne još jedan tovar droge, ali će on verovatno sada promeniti rutu - objašnjavaju izvori.

Inače, grčka policija je i u decembru prošle godine na jednom brodu koji je iz Ekvadora doplovio u luku Pirej pronašla tovar od 35 kilograma kokaina, koji je bio sakriven među bananama. Tada su uhapšeni srpski i crnogorski državljanin. Takođe, 2019. godine kriminalnoj grupi čiji su pripadnici bili Srbi, Crnogorci i Albanci u luci Pirej je na brodu, koji je prevozio banane, zaplenjeno 700 kilograma ove droge.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR