Glas Javnosti

SRETKO KALINIĆ- OD DRVOSEČE DO GLAVNOG EGZEKUTORA ZEMUNSKOG KLANA: Ubistvo zbog fatalne ANE još uvek je misterija!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Sretko Kalinić (47) koji je poznat i po nadimcima Zver i Beli, osuđen na 30 godina zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, a u zatvoru boravi i zbog drugih zločina koje je počinio kao glavni egzekutor zemunskog klana.

Kalinić se ponovo našao u centru pažnje srpske javnosti kad je negirao zločin nad Milanom Jurišićem i izjavio da „niko od njega nije pravio gulaš“.

Ko je Sretko Kalinić?

Pripadnici zemunskog klana bili su na slavi u Medveđi i tamo su upoznali Sretka.

Naime, njihov vođa koji se bavi sečom drva i obradom građe zaposlio je Sretka Kalinića koji je tamo došao iz Like, a radio je kao drvoseča.

Tamo im je Sretko ispričao šta je radio, gde je bio i sve o sebi nakon čega su mu rekli da treba da ide sa njima i da mu dole nije mesto, što je on prihvatio. Od tog momenta Sretko je postao deo famoznih zemunaca.

Smestili su ga Novom Sadu, tamo mu kupili kuću gde se i oženio. Nije bio sa njima u Beogradu, dolazio je samo po potrebi kada bi ga pozvao Dušan Spasojević.

-Za Sretka niko nije znao, nismo znali kako se zove, o njemu su govorili kao o Belom. On je sa klanom bio samo do izvršenja ubistva ili otmice i odmah se vraćao kući- rekao je jednom prilikom Mile Novaković, nekadašnji komandant Srpske Vojske Krajine.

Tek kad je počela akcija „Sablja“ Čume je pomogao operativcima da dođu do Kalinića koji je tada imao saobraćajnu nesreću. Čume mu je pomogao da bude smešten u zemunskoj bolnici i tada je služba otišla da ga poseti i prvi put su saznali ko je Sretko Kalinić.

Direktni i glavni izvršilac ubistava

Sretko Kalinić jedan je od zaverenika u atentatu na premijera Zorana Đinđića, a primarna Kalinićeva uloga bila je izvršenje likvidacija i otmica.

Ono što je ironija, a na čemu je Kalinić uvek insistirao, je da je on samo „čistio beogradske ulice od mafijaškog ološa“ i da se gadio mafijaša.

Sretko je priznao da je počinio bar 20 ubistava, a smatra se da su među žrtvama Ninoslav Konstantinović, Milan Jurišić, Zoran Vukojević, Zoran Uskoković, Zoran Savić...

Takođe, Sterko je poslat u Budvu da likvidira Ivana Delića, kuma Brana Mićunovića, ali je greškom ubio mladića koji je sedeo u kafiću i nosio istu majicu kao Delić.

Tu su i pokušaji ubistva Zorana Nedovića Šoka i Andrije Draškovića, u kojima je stradalo njihovo obezbeđenje- dvojica su ubijena, a četvorica ranjena.

Ubistvo Ninoslava Konstantinovića

Trojica pripadnika zloglasnog zemunskog klana, koji je razbijen 2003. godine u akciji "Sablja" - Ninoslav Konstantinović, Milan Glišović i Selman Hamidović, zvani Seka vode se kao nestali, a Najveća misterija je Ninoslav Konstantinović, koji je osuđen na 35 godina zatvora.

O njemu se godinama ništa nije znalo niti čulo sve dok u Zagrebu 2010. nije ranjen, a potom i uhapšen Sretko Kalinić, koji je rekao da je konstantinović ubijen još 2003. godine i objasnio policiji gde je zakopano njegovo telo, ali ono tamo nije pronađeno, a Kalinić je postao glavni osumnjičeni.

Na jednom od nedavnih suđenja Kalinić je javno kaže kako nije ubio Ninoslava Konstantinovića.

- Ja nisam to nikada izjavio, niti uradio. Takođe, nisam ubio ni Cvetka Simovića, niti Milana Juričića zvanog Jure. Nijednog nisam ubio i nemam ništa sa njihovim ubistvima - rekao je Kalinić.

Ubistvo Milana Jurišića

Za Milana Jurišića zvanog Jure se tvrdi da je takođe žrtva Sretka Kalinića, ali i da je ubijen na najzverskiji mogući način i da je on njega kasnije napravljen gulaš koji ja, kako se navodi, pojeo Vlada Budala.

Juretove kosti pronađene u stanu Luke Bojovića u Valensiji, a ubistvo je prvo pripisano njemu, a potom Sretku Kaliniću.

Kalinić ni ovo ubistvo nikada nije priznao.

- Niko od Jurišića nije pravio gulaš! Ovu bolesnu laž je izmislio Miloš Simović. Mislio je da će dobiti status svedoka saradnika ako bude izmišljao nebuloze -rekao je Kalinić na suđenju.

Ubistvo Zorana Savića

Svedok saradnik, Dejan Milenković Bagzi, izjavio je jednom prilikom da je za Sretka Kalinića malo reći da je zver i da je macolom razbijao kosti Zorana Savića.

- Lično mi je Sretko Kalinić rekao, kad su mi ruke bile mokre od straha što vozim prvo ubistvo u svom životu: "Trebalo je da budeš kraj mene dok sam sekirom sekao Šodera (Zoran Savić), pa spaljivao, ali kosti nisu htele da gore, pa sam morao macolom da ih lupam – rekao je Milenković.

Ubistvo Zorana Vukojevića

Zoran Vukojević bio je svedok saradnik, a 2006. godine je otet i mučen na najstrašniji način, prebijen, iskasapljen, upucavan i tako izmasakriran, a još živ, umotan u celofan, zapaljen je i bačen u raku iskopanu pedesetak metara od mesta na kom je nađen u šumi. Tako zapaljen i izmučen puzao je još nekih pedeset metara. Patolozi kažu da je telo bilo toliko unakaženo da to dugo nisu videli.

Ubice su ga navodno mučile da bi priznao gde su zakopani milioni od otmica koje su vršili Zemunci, tako da se pretpostavljalo da su ga oni ubili.

Kada je uhapšen Aleksandar Simović DNK-a analizom utvrđeno da su njegovi otisci nađeni na lisicama kojima je tokom mučenja bio vezan Vukojević.

Simović je negirao da je ubio Vukojevića, tvrdeći da je za to čuo iz medija. U stanu u kojem je uhapšen Aleksandar pronađeni su revolver Smit i Veson, automatska puška sa municijom, ručna bomba, kao i municija za magnum 357 kojim je upucan Vukojević.

Ipak, ovo ubistvo takođe je pripisano Sretku Kaliniću jer su njegovi zaštitni znaci bili korišćenje vatre i kiseline u likvidacijama žrtava, zbog čega ga je istraga i dovela u vezu sa ubistvom Vukojevića.

Ubistvo Zorana Uskokovića

Kalinić je priznao da je izvršio Skoletovo ubistvo i ispričao je na suđenju u Beogradu da je svoje žrtve ubijao brzo, ali da je Skoletova likvidacija trajala najduže.

Njegov recept su kako je rekao, likvidacije beogradskog ološa koje traju pet do šest sekundi. Najduža likvidacija mu je trajala minut i po, a reč je o ubistvu Zorana Uskokovića Skoleta.

Bio na platnom spisku države

Sretko Kalinić je jedno vreme radio u Jedinici za specijalne operacije (JSO), čuvenim Crvenim beretkama. On je tamo bio zadužen za obuku novih polaznika.

Navodi se da je polaznike polivao vodom, pucao da bi ih probudio i u pola noći terao da rasklapaju oružje. Malo kome je bilo poznato da je Kalinić bio instruktor u Crvenim beretkama, što je bilo u kampu na Tari, a i sam je prošao obuku za ovu jedinicu i to u Hrvatskoj.

Učestvovao je na ratištima u Krajini i Bosni, pa je tako i dobio preporuku za instruktora.

Naime, u kampu kapetana Dragana Kalinić je često kažnjavan, za najmanju grešku radio je bezbroj sklekova, a kada ni to nije pomoglo na leđa su mu stavljali betonsku ploču.

U pomenutom kampu na Tari Sretko je pokazao svoju surovost, a zbog njega je preko 30 momaka napustilo jedinici te je i on zbog toga bio prinuđen da se razduži.

Misterija ubistva Cvetka Simića i fatalna Ana Simić

Najmonstroznija ljubavna priča srpskog podzemlja odigrala je u Zagrebu, a njen glavni akter bio je Sretko Kalinić.

Naime, Kalinić se zaljubio u ženu svog zaštitnika Cevtka Simića i kuma Luke Bojovića, Anu Simić.

Ušli su u tajnu ljubavnu vezu, a navodilo se da je Kalinić onda odlučio da se oslobodi konkurenta, te da je Simića ubio hicem u glavu, a njegovo telo je zatim raskomadao i bacio u jezero Jaru.

- Ovaj čovek, sa kojim me je Cvetko upoznao 2006. u Zagrebu, počeo je da mi šalje poruke. Nažalost, prijale su mi. Tek kad sam u junu 2010. u novinama videla sliku čoveka koga sam poznavala kao Borisa, shvatila sam ko je on. Počeo je da mi se vraća film. Mesta na kojima smo se sastajali, Jarun, gde je moj muž ubijen. U meni se tog trenutka javila sumnja da on stoji iza ubistva mog muža - svedočila je pred sudom tad Ana, čiji je venčani kum bio Luka Bojović.

Naime, Simićevo raskomadano telo pronađeno je 8. marta 2010. godine u zagrebačkom jezeru Jarun. Tri meseca kasnije, u zagrebačku bolnicu „Vinogradsku“ u noći između 8. i 9. juna, uleteo je nepoznati krvavi muškarac sa ranom u stomaku. Tražio je pomoć od lekara. Dok su ranjenom muškarcu pružali pomoć pozvana je i policija koja je utvrdila da je povređeni muškarac Sretko Kalinić, odbegli pripadnik “zemunskog klana”, lice sa crvene Interpolove poternice i jedna od najtraženijih osoba.

Sretko je na sudu je negirao vezu sa Anom, iako je ona to javno priznala, a i da je ubio njenog muža Cvetka.

- Kakav god da sam, toliko bolestan nisam - tvrdio je Kalinić uz izvinjenje porodici Simić.

Nezvanične informacije su i da je Ana Simić Sretku u zatvor donela knjigu, a da je on to protumačio kao  da mu preti ubistvom.

(Glas javnosti)

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR