Glas Javnosti

SRBIN KOJI JE OPTUŽEN DA JE PRETUKAO AMERIKANCA NA ZAKINTOSU PUŠTEN IZ GRČKOG ZATVORA: Dobio najvišu kaznu!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Srbin koji je 2018. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda Amerikancu Bakariju Hendersonu u tuči na Zakintosu, Dušan Ranković, pušten je uslovno iz zatvora u Grčkoj i vratio se u Srbiju.

Ranković krajem prošle godine odslužio trećinu kazne, i vlasti u Grčkoj razmatrale su da li ima predispozicija da bude uslovno pušten na slobodu. Očigledno je procenjeno da su stečeni svi uslovi, i on je 21. januara doputovao u Srbiju.

Ovu informaciju potvrdila je i njegova majka Mila Ranković.

-Srećna sam što mi se sin vratio. Dalje zaista ne bih davala nikakve komentare - kazala je Mila Ranković, za Blic.

Ova priča, o brutalnoj tuči i smrti mladog Hendersona na Zakintosu, podigla je veliku prašinu u Srbiji, SAD ali i Grčkoj. Dušan Ranković je zajedno sa petoricom Srba osuđen na kazne zatvora od pet do 10 godina zbog nanošenja teških telesnih povreda Amerikancu Bakariju Hendersonu, dok su dvojica mladića oslobođena optužbe.

Osuđeni su za krivično delo teške telesne povrede, a ne za teško ubistvo kako je to tvrdilo tužilaštvo tokom postupka. Najvišu kaznu dobio je upravo Ranković - 10 godina zatvora, a Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić, kao mlađi punoletnici, dobili su po devet godina robije, dok je Miloš Senić dobio pet godina iza rešetaka.

Amir Omardžić, engleski državljanin, bosanskog porekla, osuđen je na 15 godina zatvora. Odlukom suda oslobođen je i barmen Jorgos Skijadopulos, koji se posle izmena optužnice nije više teretio za ubistvo, već za tuču.

Svi oni završili su iza rešetaka nakon što je Amerikanac Henderson (22) iz Teksasa pretučen u noći između 7. i 8. jula 2017 u klubu “Bar kod” u mestu Laganas na Zakintosu.

Odbrana je toko suđenja tvrdila da Hendersonu niko od mladića iz Srbije nije naneo povredu koja je dovela ili uticala na smrtni ishod. Takođe, odbrana je tvrdila da do svađe i tuče nije došlo zbog selfija sa konobaricom, kako su prenosili mediji u Grčkoj i SAD.

Ranković je krajem novembra 2018. godine osuđen, a prvo je bio pritvoren u policijskoj stanici na Zakintosu, zatim u tranzitnom zatvoru u Patri, pa u Atini, a onda i u Amfisu.

Suđenje sedmorici srpskih državljana počelo je u julu prošle godine. Svi oni poricali su da su ubili mladog preduzetnika u sukobu u baru. Grčki tužioci su tvrdili da su svi okrivljeni krivi.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR