Glas Javnosti

ŠOKANTNA ISPOVEST BIVŠEG ZATVORENIKA: Komandiri znaju koja ćelija valja drogu, za dva dana se zaradi ministarska plata!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Čuvari, komandiri, koji se šetaju po karauli sve vide, ali se prave da ne vide, kaže bivši zatvorenik. Iz zatvora na pitanja novinara odgovorili da nemaju ovlašćenja da daju informacije.

U Okružnom zatvoru Leskovac su droge poput BUP-a i marihuane lako dostupne, prodaju se zatvorenicima, a dileri su u mogućnosti da za dva dana na taj način zarade jednu ministarsku platu, tvrdi bivši osuđenik i mladić koji je u ovom zatvoru odslužio svoju kaznu.

U polusatnoj ispovesti koju je dao portalu Rešetka tvrdi da je ovo morao javno da ispriča kako bi sprečio da se to ponavlja, a za posrednike u dilovanju droge iza rešetaka optužio je direktno komandire i čuvare u ovoj kazneno popravnoj ustanovi.

“Komandiri odlično znaju da ćelija ‘ta i ta’ valja robu na terenu. Mislim na BUP i na marihuanu. Kokaina nema u leskovačkom zatvoru. Ovo se uglavnom unosu preko pošiljki koje zatvorenicima šalju rodbina i prijatelji. I tu su stvarno rigorozne kontrole. Međutim, pojedinci koji tamo rade imaju dogovore sa zatvorenicima. Oni ih plaćaju da ‘prećute’ i da dozvole da se to unese, a potkupljuju ih za po 500 evra. Zna se ko radi te kontrole. Kada, recimo, dođe paket za nekon na B3, taj komandir koji tamo radi samo potapše kolegu po ramenu – u redu je. Dovoljno je da ti na taj način prođe 20 do 40 BUP-ova nedeljno”, priča bivši osuđenik.

Kako tvrdi, taj BUP (Lek Buprenorfin koji se koristi za lečenje zavisnika od opijata i deluje tako što se vezuje za opijatne receptore pri čemu se oslobađa dopamin) koji se na ulici na crnom tržištu prodaje za 1.000 dinara iza rešetaka vredi čak 14.000 dinara.

“A tabletica je mikro mala. I onda, kada dođe vreme za šetnju, tačno vidiš iz kojih ćelija lete komadići hleba na teren. A šta misliš da se nalazi u njima? I to čuvari, komandiri, koji se šetaju po karauli vide, ali se prave da ne vide”, navodi ovaj mladić.

Kako kaže, to su ljudi koji su došli u zatvor ne da odleže kaznu već da zarade.

“Oni tako naprave ministarsku platu za dva dana. Ako je jedan BUP 14.000, a on ima 20, pomnoži to. Taj keš batica zaradi za tri šetnje”, tvrdi ovaj bivši osuđenik.

Upravi leskovačkog Okružnog zatvora smo prosledili sledeća pitanja:

–        Kako se i ko vrši kontrolu paketa koji se od strane rodbne ili prijatelja šalju zatvorenicima?

–        S obzirom da u svojoj ispovesti naš sagovornik navodi da upravo preko tih pošiljki u zatvorske ćelije stižu marihuana i BUP koji se kasnije diluju među zatvorenicima, i to po ceni od 14.000 dinara, da li ste do sada prilikom kontrole paketa imali prilike da zaplenite ove ili bilo koju drugu vrste droge i koliko je to bio čest slučaj?

–        Naš sagovornik, takođe u svojoj ispovesti, navodi na sumnju da zapravo droga u ćelije stiže zahvaljujući onima koji upravo vrše kontrolu paketa. Da li ste imali prijave protiv svojih zaposlenih po tom pitanju, da li je ikada izvršena unutrašnja kontrola i, moguće, neko kažnjen ili suspendovan sa posla?

Dobili smo sledeći odgovor:

“Okružni zatvor u Leskovcu nema ovlašćenja da daje informacije”, uz napomenu da se za sve informacije o radu Okružnog zatvora u Leskovcu i tretmanu prema licima lišenim slobode obratimo  Ministarstvu pravde – Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Beogradu.

“Jedan dan u zatvoru je za nekog život, za nekog ništa, a za mene nauk”, zaključuje naš sagovornik.

Govorio je i o svom iskustvu kakav je tretman prema njemu bio kada se razboleo i situaciji kada su zatvorenici leskovačkog zatvora najavljivali tužbe zbog uskraćenih ljudskih prava i namerno se samopovređivali kako bi izvojevali zdravstvenu negu.

Glas javnosti/Rešetka

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR