Glas Javnosti
posta

SLIKE ISKASAPLJENIH LEŠEVA BIĆE DOKAZ NA SUDU?! Otkriveno kako su komunicirali pripadnici klanova preko MAFIJAŠKE aplikacije

Hronika
Autor: Glas javnosti

Preko kriptovanih telefona, kako se sumnja, komunicirali su pripadnici Belivukovog klana, ali i optuženi inspektor Božidar Stolić i navodno Darko Šarić

Veće Specijalnog suda u Beogradu, koje vodi postupak protiv bivšeg inspektora SBPOK Božidara Stolića i Beranca Filipa Golubovića, donelo je odluku da presretnuta Skaj komunikacija, koja je srpskom pravosuđu dostavljena putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske, može da se koristi kao dokaz!

Ovo je prva takva odluka posle dešifrovanja tajne komunikacije sa aplikacije Skaj i pribavljanja dokaza iz Francuske, koji su ključni i u postupku protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i u postupku koji je pokrenut protiv Darka Šarića.


Nekoliko predmeta

- Komunikacija putem Skaja se pojavljuje u nekoliko predmeta koji su pokrenuti od prošle godine i predstavlja jedan od ključnih dokaza. U javnosti je već poznato da je Belivukova grupa preko te aplikacije ugovarala ubistva, otvoreno ih komentarisala, mamila žrtve, a onda su čak preko ove aplikacije, za koju su verovali da je tajna, slali slike ubijenih, ali i njihovih masakriranih tela. Preko Skaja, koji su očito koristile sve kriminalne grupe, čak su i vrbovali žrtve - podseća sagovornik Kurira. On napominje da je bilo očekivano da će odbrana u svim predmetima zahtevati da se ovi dokazi odbace kao nezakonito pribavljeni, jer nije postojala naredba suda o tajnom praćenju.
Rokovnik u sudu

Beležnica inspektora Stolića

Suđenje bivšem inspektoru Božidaru Stoliću nastavljeno je pregledanjem pisane dokumentacije, među kojom je i rokovnik pronađen kod njega prilikom hapšenja. - U ovom rokovniku evidentirane su sve radnje koje je kao policijski službenik preduzimao. Evidentirana su imena i prezimena, ali se vidi da nema nijednog imena i prezimena onih ljudi koje je proveravao u sistemu - objasnio je tužilac Saša Ivanić zbog čega je rokovnik ispisan rukom važan za dokazivanje navodnih zloupotreba koje je, kako se sumnja, počinio bivši inspektor. Podsetimo, osim odavanja tajni iz istraga Belivukovom klanu, Stoliću se na teret stavlja i da je proveravao u policijskom sistemu određene ljude kako bi za novac drugooptuženom Filipu Goluboviću javljao da li za njima postoji potraga.
Sudija Zoran Šešić juče je obrazložio u Specijalnom sudu da se odluka koja je juče saopštena odnosi samo na postupak koji on vodi, protiv Stolića i Golubovića. Podsetimo, tužilaštvo tvrdi da su oni bili deo kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da je bivši inspektor SBPOK za novac odavao tajne o tome protiv koga je raspisana potraga, koje se radnje preduzimaju, ali i da posle uviđaja u kući strave u Ritopeku "ima tragova krvi Gorana Veličkovića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje". Navodno, Berancu je posle hapšenja Belivuka 4. februara 2021. poslao poruku da se on "dobro drži i da ništa ne govori".

Jezive prepiske

- Odluka se odnosi samo na ovaj, ne na druge predmete. Odbija se zahtev odbrane da Skaj komunikacija ne bude korišćena kao dokaz. Mi smo razmatrali predlog i odlučili da ovaj dokaz prihvatimo. Smatramo da je pribavljen na zakonit način, zamolnicom od francuskih državnih organa. Data je dozvola od strane istražnog sudije iz Pariza za pribavljanje i ovo veće smatra da je pribavljen na zakonit način - rekao je juče sudija Šešić. Podsetimo, tokom istrage protiv Belivukovog klana, prema tvrdnjama istražitelja, pronađena je prepiska u kojoj on otvoreno sa ostalim osumnjičenima komunicira o tome da mu "treba odmor od ubijanja", ali i poruke Marka Miljkovića, koji je nepoznatoj osobi slao fotografije iskasapljenih tela u Ritopeku, piše Kurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR