Glas Javnosti

SKANDAL U UŽIČKOM SUDU: Vladimira Božovića oslobađaju greške delilaca pravde

Hronika
Autor: Glas javnosti

Sudije ZABRLJALE kao u slučaju Šarić, pada presuda za ubistvo grobara?

Presuda Apelacionog suda u Beogradu u slučaju Darka Šarića za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike bila je ukinuta zbog bitnih povreda krivičnog postupka. Odluka je bila na popravnom pred istim sudom jer je dvoje sudija iz petočlanog veća pre toga odlučivalo o produženju pritvora narko-bosu i na taj način formiralo predubeđenje da je kriv čim je narušena pretpostavka nepristrasnosti sudija!


Istu grešku napravile su i sudije Višeg suda u Užicu i Apelacionog suda u Kragujevcu kada su odlučivale o kazni Vladimiru Božoviću (36) iz Užica, koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Sava Gačanina (64), zvanog Savo Grobar, vlasnika pogrebnog preduzeća „Konkordija“ iz Užica.


V.Božović

U Zahtevu za zaštitu zakonitosti, koji su podneli Udruženje građana „Istina - Tamarini zakoni“ i advokat Sandra Tanasković Savić traži se ukidanje presude protiv Božoviću i vraćanje slučaja na ponovno odlučivanje.

U zahtevu za zaštitu zakonitosti se navodi da su prvostepena i drugostepena presuda donete uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka. U donošenju prvostepene presude je učestvovala sudija Biljana Tomović koja je više puta, kao član veća, odlučivala o produženju pritvora Božoviću. Prilikom donošenja drugostepene presude Apelacionog suda u Kragujevcu odlučivale su sudije Marina Ilić i Zorica Đurić, kao članovi veća, iako su u istom slučaju odlučivale o produženju pritvora i izrazile stav „da postoji opravdana sumnja da je Božović počinio teško ubistvo“.

 - Navedene sudije sa već formiranim predubeđenjem iz prethodnog postupanja prema Božoviću donele su drugostepenu odluku, iako je trebalo da budu izuzete iz drugostepenog postupka i donošenja drugostepene presude - kaže advokat Sandra Tanasković Savić koja je Republičkom javnom tužilaštvu podnela zahtev za zaštitu zakonitosti.



Kardinalna greška u ovom slučaju, kako se navodi u zahtevu, napravljena je kada je Viši sud u Užicu angažovao veštaka Miroslava Кuljanina, koji nije upisan u registar stalnih sudskih veštaka!



- Zvaničnim dopisom Ministarstva pravde, broj 7-00-00164/2022-32 od 24. oktobra 2022. godine,  povodom Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, potvrđuje se da Miroslav Кuljanin od 2019. do 2020. godine nije bio imenovan za sudskog veštaka niti je bio upisan u Registar sudskih veštaka. 

Međutim, on je upravo u to vreme uradio veštačenje, dao nalaz, mišljenje i svedočio na glavnom pretresu. Nalaz i mišljenje od 15. aprila 2019. godine, kao i dopuna nalaza i mišljenja od 4. juna 2020. godine overeni su potpisom „Miroslav  Кuljanin, dipl. inž. elektrotehnike“, ali ne sadrže pečat koji propisuje Zakon o sudskim veštacima, niti bliže podatke o njemu. U zapisniku o glavnom pretresu od 4. juna 2020. godine navodi se da je na suđenje došao „veštak za oblast telekomunikacija Miroslav Кuljanin sa ličnim podacima kao u spisima“,  iako on nije upisan u Registar veštaka sa podacima koji su neophodni. On nije položilo zakletvu pred sudom niti može da veštači. To znači da njegov nalaz i mišljenje ne mogu biti dokaz u sudskom postupku niti se njemu mogu postavljati pitanja i tražiti obaveštenja u pogledu datog nalaza i mišljenja - ističe se u zahtevu kojim se traži ukidanje sporne presude.


S.Gučanin

Božović je uhapšen 18. novembra 2018. godine, oko devet ujutru, deset meseci posle zločina. Kuća mu je totalno prevrnuta, ali ništa nije nađeno. Istog dana, u 17 sati, saopšteno mu je da je osumnjičen za ubistvo Sava Gačanina, vlasnika pogrebnog preduzeća „Konkordija“ iz Užica koje se dogodilo 14. januara 2018. godine. Stavljeno mu je na teret da mu je iz neposredne blizine ispalio dva metka u glavu i uzeo mu torbicu sa 7.000 evra. Božović je prvom presudom osuđen na 35, dok je odlukom Apelacionog suda u Kragujevcu kazna smanjena na 30 godina. Međutim, Nacionalni centar za kriminalističku forenziku MUP-a Srbije potvrdio je da u „Konkordiji“ nije bilo Božovićevih tragova. Postavlja se pitanje da li je ovo ubistvo rasvetljeno do kraja jer se u obrazloženju prvostepene presude, na strani 29, navodi da na mestu zločina nisu nađeni tragovi okrivljenog!

- Na mestu gde je ubijen Savo nije bilo Božovićevih otisaka prstiju, tragova obuće, koju je morao imati u zimsko doba niti DNK. Ispod noktiju ubijenog pronađen je DNK koji, prema nalazima veštaka, pripada nepoznatom muškarcu. Analizom krvne mrlje ljudskog porekla utvrđeno je da DNK pripada nepoznatom muškarcu. Ubicu je snimila kamera za video nadzor sa objekata preko puta pogrebnog preduzeća, ali se ispostavilo da se telesna građa osuđenog Božovića i muškarca sa snimka ne poklapaju - utvrdili su forenzičari MUP-a.
 
Božović četiri godine vodi bitku za istinu 
 
Vladimir Božović nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da je na njega svaljena krivica na osnovu izjava lažnih svedoka! Božović je od novembra 2018. godine iza rešetaka, a trenutno je u Četvrtom odeljenju KPZ „Zabela“ gde mu je poverena dužnost redara jer nikada ranije nije bio osuđivan, dok se u požarevačkom zatvoru od prvog dana boravka ponašao primereno i poštovao kućni red. 

- Rađeno je DNK veštačenje 20 tragova i nijedan ne odgovara mom DNK profilu. Analizirani su papilarni otisci 16 tragova i opet se nijedan ne poklapa sa mojim. Veštačeni su video-snimci, ali nije utvrđena bilo kakva podudarnost između mene i osobe sa snimka. Oduzeta su mi četiri para obuće, ali se nijedan nije poklopio sa 16 tragova koji su nađeni. Osuđen sam na osnovu lažne izjave M. Č. koji je radio kod Gačevića u pogrebnom preduzeću i dva puta mu ukrao po 500 evra, kao i iskaza izvesnog Lazića, koji je kritične večeri navodno bio kod Sava Grobara, ali je za kamere bio nevidljiv jer nije uočen na snimku. Živim za dan da se otkrije da li je sud u mom slučaju namerno pravio propuste samo da bi zaštitio ubicu i da konačno saznam ko je i zbog čega pucao u Gačevića! - ističe Božović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Ja u 19.02.2023 09:22:18 h
     0 
U prevodu pravi ubica je na slobodi Pa po kazni se vidi da je namesteno, 35 godina, a nema dnk nema otisaka lazni vestaci a tek taj svedok sto je pokarao ubijenog, jezivo.