Glas Javnosti

SITUACIJA TEŠKA, OKUPLJA SE RODBINA: Povređeni rudari i dalje pristižu u bolnice

Hronika
Autor: Glas javnosti

Do eksplozije metana u rudniku mrkog uglja "Soko" je došlo jutros oko pet sati, zbog čega se urušio deo jame. U eksploziji je poginulo osam rudara, a oko 20 je povređeno i njihove povrede su lakše.

Na licu mesta je veliki broj ekipa, prema rečima doktora Opšte bolnice u Aleksinac Gorana Vidića četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, kao i ekipe iz Zaječara i Кnjaževca koje su uključene.


- Opštoj bolnici u Aleksincu zbrinuto 18 povređenih rudara, 15 sa lakim povredama, dvojica sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, koji je, takođe, van životne opasnosti. Svi pacijenti koji nisu hitni i operacije koje su planirane su otkazani, pacijenti su pušteni, mobilisali smo i ostala odeljenja u zgradi. U ovom trenutku mi nemamo problem sa kapacitetima - rekao je Vidić, prenosi RTS.

U smeni je u trenutku eksplozije bilo, navodi doktor Vidić prema podacima dobijenim od uprave rudnika, 49 rudara.

- Teška je situacija ovde, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo - navodi Vidić.

Direktor UKC Niš doktor Zoran Perišić kaže za RTS da su za sada u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuta dvojica rudara, oba sa povredama grudnog koša.

"- mamo najavu dolaska jedne veće gupe - između 20 i 30 povređenih rudara, tako da će oni biti svi pregledani i vrlo verovatno zbrinuti u Kliničkom centru. Svi će dobiti najbolju medicinsku negu, u to ne treba sumnjati - dodaje doktor.

Ističe da imaju kapacitete i da su sve službe spremne.

Ovo je jedna od brojnih tragedija u ovom rudniku koji je jedan od najopasnijih u Srbiji.U tom rudniku je i 1974. godine u jezivoj eksploziji metana poginulo 15 rudara. Godinu dana kasnije u izbijanju gasa i materijala poginulo je pet rudara. Eksplozija metana odnela je živote 29 rudara 1998. godine, dok je 27 njih povređeno.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR