Glas Javnosti

ŠIFRE SMAJLI, SNEŠKO I SRCE! Provaljen tajni jezik Kavčana kojim su krstili kokain i ekstazi

Hronika
Autor: Glas javnosti

Američka DEA dešifrovala je tajni slikovni jezik u komunikaciji narko-klanova koju su primenjivali šefovi srpske filijale "kavačkog klana" Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Drogu kojom su trgovali nazivali su romantičnim i nežnim imenima, najnovija su otkrića istražnih organa. Klan Velje Nevolje predvođen šefom "kavčana" Radojem Zvicerom drogu je konzumirao u velikim količinama i rasturao svuda po Srbiji, ali i širom Evrope i omiljeni kokainski beli prah zvali su snežna pahulja, a ekstazi crveno srce.

Do ovih saznanja došla je DEA dugotrajnom istragom delovanja klanova od Amerike prema Evropi i o tome sačinila izveštaj.

Medu dešifrovanim simbolima je veliki broj emotikona, odnosno smajlića, kojima se uglavnom simbolizuje uticaj vrste droge na raspoloženje. Tako kokain predstavlja smajli snežne pahulje, Sneška, ključa ili ribice, dok je ilustracija za heroin na internetu braon srce ili zelena zmija.

- Uprava za borbu protiv droga je svesna da organizacije za trgovinu drogom koriste emodžije za kupovinu i prodaju pilula bez recepata i drugih zabranjenih droga na društvenim medijima i putem e-trgovine - objasnili su autori vodiča.

Navedeno je da se za metadon koristi emodži plavo srce, kristal ili epruveta. Takode, MDMA (ekstazi) označava se crvenim srcem, znakom iks (X), pilulom ili bombonom. Iz američke uprave za suzbijanje narkotika (DEA) upozoravaju da je univerzalni znak za drogu crveni list.

Karteli i njihove produžene ruke smajlijima, osim narkotika, označavaju i psihoaktivne lekove, mahom antidepresive, koji se kupuju bez recepta.

Tako je ilustracija za ksanaks čokolada, pilula ili emodži autobusa, piše Blic.SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR