Glas Javnosti

ŠETA SA OSTALIM ZATVORENICAMA, BEZ TELEFONA I JEDE ZATVORSKU HRANU, ovako Hrkalovićka provodi prve dane u Centralnom zatvoru

Hronika
Autor: Glas javnosti

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka, privedena je zbog sumnje da je naložila Dejanu Milenkoviću Bagziju da uspori dostavljanje izveštaja iz telefona osoba koje se navodno dovode u vezu sa ubistvom Vlastimira Miloševića u centru Beograda, navodi se u krivičnoj prijavi koja je podneta protiv nje. Kako se navodi, to je za sada jedina stvar za koju Hrkalovićevu terete.

Kako saznaje "Blic" sledeći korak u istrazi protiv bivše državne sekretarke je ispitivanje devetorice policajaca koji rade u odeljenju Službe za specijalne istražne metode. Takođe, kako nezvanično saznajemo, tužilaštvo još nije naložilo veštačenje njenih mobilnih telefona.

Protiv Dijane Hrkalović podignuta je krivična prijava za trgovinu uticajem, a Dijana je sve navode na saslušanju negirala, jer, kako navodi njena odbrana, njima je pokazana samo krivična prijava protiv nje, "ali ne i dokazi".

Takođe, kako navodi advokat "pale" bivše državne sekretarke, u predmetu nema naredbe da se veštače njeni telefoni.

- Sledeći korak u istrazi je saslušanje svedoka, a to su policajci koji su i dalje aktivni. Sve se radi po ubrzanom postupku, a mi ćemo svakako uložiti žalbu na pritvor - rekao je Nenad Tasić.

 

Nezvanično se navodi da su osobe iz čijih telefona je Dijana stopirala izveštaje zbog ubistva na šinama Veljko Belivuk i osobe iz njegovog klana.

- Izveštaji iz telefona su dostavljeni, ali se ona tereti za to ih je kasno dostavila tako da je zbog toga jedno suđenje moralo da se odloži - rekao nam je Ahmed Delimeđac.

Kako se predpostavlja, svedoci policajci koji će biti ispitani rade na odeljenju Službe za specijalne istražne metode i oni se zapravo vezuju za istragu protiv Milenkovića i svi su i dalje u službi.

Bivša državna sekretarka će se, kako se navodi, ponovo izjasniti kada bude videla dokaze.

Šeta sa ostalim zatvorenicama

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a već 72 sata nalazi se u pritvorskoj jedinici Centralnog zatvora i to u karantinu zbog situacije sa virusom kovid. Kako pišu mediji, ona je u ćeliji sa više žena. Za sada su je posetili samo advokati, a sud će doneti odluku da li može da vidi oca i brata.

- Prilikom prijema zadužila je kašiku, tanjir i ćebe. Pregledana je i testirana antigenskim testom na kovid. Da je bila pozitivna na virus korona bila bi u izolaciji. Redovno izlazi u šetnju sa ostalim pritvorenicama. Zbog situacije sa korona virusom pritvorenicima su omogućene šetnje od najmanje sat vremena. Testiranje i karantin su standardne procedure od kada je počela epidemija korona i primenjuje se od marta prošle godine - objašnjava izvor iz istrage.

Bivša državna sekretarka mup-a dobila je paket u kom je bila garderoba, stvari za ličnu higijenu i knjige za čitanje.

- Ona nije zahtevala da dobija hranu već jede zatvorsku. Njeno je pravo da bira da li će joj možda neko dostavjati obroke ili ne. Po Zakonu branioce može da prima kada god i koliko želi, a za druge osobe mora da ima odobrenje suda. Telefonski razgovori su joj onemogućeni zbog istrage koja je u toku - dodaje izvor blizak istrazi.

 Podsetimo, bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović tereti se za krivično delo trgovina uticajem za koje joj preti kazna zatvora između jedne i osam godina zatvora.

Za ovu zaprećenu kaznu zakon predviđa sprovođenje tzv. skraćenog krivičnog postupka, u kojem pritvor može da traje najduže 30 dana uz mogućnost produženja za još 30 dana, na predlog tužioca, a o predlgu odlučuje sud.

To znači da bi Hrkalovićka mogla da bude u pritvoru najduže 60 dana, ukoliko u tom roku tužilaštvo ne podnese sudu optužni predlog protiv nje, jer bi u tom slučaju bila puštena da se brani sa slobode po sili zakona.

 Odluku o određivanju pritvora do 30 dana doneo je, na predlog tužioca, sudija za prethodni postupak kako Hrkalovićka ne bi uticala na svedoke u toku sprovođenja dokaznih radnji koje će preduzeti tužilaštvo.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR