Glas Javnosti

Sedam osoba osuđeno zbog protivpravne nabavke 19 miliona dinara "Starbaksu"

Hronika
Autor: Glas javnosti

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu i pravosnažno osudio na kazne zatvora sedam odgovornih lica različitih privrednih društava, jer su zloupotrebama protivpravno pribavili privrednom društvu "Starbaks" skoro 19 miliona dinara, dok je jedan od optuženih oslobođen.

Takođe, prvostepenom presudom je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim delom od firme „Starbaks“ sa sedištem u Beogradu, od 18.940.217,85 dinara, precizirano je u presudi objavljenoj na sajtu suda.

Zbog izvršenja po jednog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica bivša direktorka „Nis petrola“ Olivera Basta je osuđena na kaznu dve i po godine zatvora, Žikica Paunović na godinu i dva meseca, a Ivana Ašanin, Zoran Krstić i Ljubica Stojmirović na kazne zatvora od po godinu i osam meseci.

Za po jedno krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju Jadranka Starčević je pravosnažno osuđena na godinu i po dana zatvora, a Ivana Ðukić i Žikica Paunović na kazne zatvora od po godinu i dva meseca.



Ovom presudom Zarije Jović je pravosnažno oslobođen optužbi za isto krivično delo, .

Prvostepenom presudom od ukupno osam optuženih samo su Basta i Jović bili osuđeni, Basti je bila izrečena ista kazna kao i drugostepeni sud, dok je Jović bio osuđen na kaznu kućnog zatvora od devet meseci.

Apelacioni sud je utvrdio da je Basta u periodu od decembra 2005. do februara 2006. godine, kao i tokom februara 2009. godine, kao odgovorno lice, iskorišćavanjem svog položaja pribavila protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Stabaks“ koje je je bilo u vlasništvu njenog pokojnog supruga, na taj nacin što je donosila odluke o nabavkama male vrednosti, iako su iste podrazumevale pokretanje postupka javne nabavke veće vrednosti.

Za nabavke s kraja 2005. i početkom 2006. godine potpisana rešenja i sačinjene izveštaje o dodeljenom ugovoru, u kojem je određeno koje je preduzeće izabrano za dobavljača, ona je predavala Joviću, koji ih nosio na potpis članovima komisije za te nabavke, a koju ih sucinili Ašanin, Krstić i Stojmirović, a koji su potpisivali izveštaje bez provere da li su poštovane odredbe Zakona o javnim nabavkama i da li su izabrane najpovoljnije ponude.



Kada je u pitanju odmeravanje visine kazne, Apelacioni sud je cenio da su okrivljeni ranije neosuđivani, protek vremena od izvršenja krivičnog dela za koji su oglašeni krivim, a u odnosu na Bastu, Krstića, Stojmirovićku, Starčevića, Ðukicku i Paunovića, njihove porodične prilike.

Od otežavajućih okolnosti sud je cenio brojnost radnji svakog od okrivljenih, iznos protivpravne imovinske koristi koji desetostruko prelazi iznos potreban za najteži oblik krivičnog dela, a u odnosu na Bastu i činjenicu da je krivično delo izvršila iskorišćavajući svoj rukovodeći položaj u jednom od ekonomski najznačajnijih srpskih preduzeća.

U odnosu na Jovića, Apelacioni sud nalazi da u optužnici nije precizno opisano u čemu se sastoji njegovo pomaganje, odnosno na koji nacin je on doprineo izvršenju krivičnog dela od strane Baste, pa ga je oslobodio od optužbi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR